НОВИНИ

Цьогорічна соя буде непридатна для сівби

08.10.2022 09:01
soya_kurkul-3-56725

Через дощову осінь якість та кількість врожаю сої знизилась. Тож експерти радять не використовувати цьогорічний урожай культури, як насіння у наступному сезоні. Про це у коментарі для SuperAgronom.com зауважив Григорій Опанасенко, агроном-дорадник, керівник та засновник ТОВ «Вруно», пише agronews.ua.

За його словами, через затяжні дощі наразі соя перезволожена. Й один з головних ризиків — коли опади припиняться, настануть сонячні дні, відбудеться підвищення температури повітря і в  процесі висихання відбуватиметься розтріскування бобів і висипання насіння. Тобто частину врожаю буде втрачено.

«Друга проблема стосується передусім ранньостиглих сортів, які досягли фізіологічної стиглості саме перед початком дощового періоду. І хоч за вологістю зерно не завжди досягало стандартів, але було на межі з ними, все ж ті, хто наважився зібрати урожай тоді, зараз виграли. Бо господарства, які чекали, поки вона висохне, дуже сильно прогадали. Тому що ця соя фізіологічно стигла, а зараз вона почала проростати, а в деяких випадках і пліснявіти. Я бачив це сам наочно, відвідувавши господарства в різних регіонах країни», — зазначив Григорій Опанасенко.

За його словами, щодо пізньостиглих сортів, які ще стоять зелені чи тільки починають скидати листя, то ситуація не така критична, але все одно тривожна. Бо тривалі дощі призвели до вимивання білка і знов-таки до втрати якості.

«Але найголовніше — багато хто сподівається на те, що збере насіння і наступного року посіє. Я ж вважаю, що абсолютно не потрібно орієнтуватися на урожай цього року для його висіву наступного. Звісно, дехто вже продав минулорічний урожай, але якщо в когось іще є залишки, то їх варто перевірити, очистити і використати як  насіння в наступному сезоні. Бо я переконаний, що цьогорічна соя і по схожості, а особливо по бактеріозу, буде непридатна для сівби», — наголосив експерт.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: