НОВИНИ

Ціни на зелень суттєво зміняться

06.12.2021 10:36
1521664970-85835482

Рекордне зростання цін на газ боляче вдарило по тепличному бізнесу і спровокувало подорожчання овочів. Вітчизняні тепличні підприємства скорочують виробництво чи взагалі закриваються. Про це повідомляє УНІАН, пише agronews.ua.

Сезон овочів із відкритого ґрунту завершився, і багато українців починають звертати увагу на вітамінну зелень, що вирощується в теплицях. Проте, цього року через рекордне подорожчання газу, який використовується овочеводами для обігріву виробничих площ, свіжі огірки, помідори та інші овочі можуть стати недоступними.

«Криза на ринку вибухнула через те, що в Україні, як і в більшості інших країн світу, значно подорожчав газ. Для порівняння: у грудні 2020 року ціна тисячі кубометрів газу для українського бізнесу становила близько 7 тисяч гривень, а зараз близько 36 тисяч. Це стало болючим ударом по багатьох секторах національної економіки», — йдеться у повідомленні.

За повідомленням Федерації роботодавців України, через зростання ціни на газ найсильніше страждають енергоємні галузі, які мають найбільшу частку енергоресурсів у собівартості продукції. Це насамперед хімічна, скляна, керамічна галузі та сфера переробки аграрної продукції.

Особливо потужний удар нинішні космічні ціни на блакитне паливо завдали вітчизняному тепличному бізнесу. Це з тим, що більшість тепличних господарств використовує газ не лише як джерело тепла, а й у генерації електроенергії.

Ця криза, якщо найближчим часом уряд не проведе ефективних заходів, може призвести до банкрутства та масового закриття тепличних підприємств, на яких працюють тисячі наших співвітчизників.

Як зазначають в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), через зростання вартості не лише на газ, а й на електрику та тверде паливо вже закрилися деякі з тепличних підприємств, зокрема, розташований під Києвом один із найбільших у Європі комбінат.

«Зростання цін на газ зачіпає не лише Україну. Вже зараз у країнах ЄС та Великій Британії скорочуються обсяги вирощування тепличних овочів у найменш теплих регіонах. Відповідно, одним із варіантів вирішення проблеми може стати розвиток експорту тепличних овочів до країн, де рівень доходів населення вищий, а споживання не так сильно залежить від рівня цін», — зазначили експерти.

Енергетичною кризою та її руйнівними наслідками скористалися закордонні виробники з південніших країн — частка імпорту свіжих овочів в Україні почала збільшуватися.

В Українському союзі промисловців та підприємців прокоментували, що з огляду на нинішню кон’юнктуру ціни на українські тепличні продукти можуть підскочити як мінімум на 40 відсотків.

«Однак це зробило б їх неконкурентоспроможними, споживач не купуватиме, наприклад, зелень за ціною 50-60 гривень, коли поруч на прилавку італійська за 35 гривень», — зазначають в УСПП.

Читайте також: «Нова пошта» вводить нові тарифи: що зміниться.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: