НОВИНИ

Ціни на пальмову олію суттєво зросли

09.04.2022 09:00
Commercial palm oil cultivation. Since palm oil contains more sa

Війна росії проти України триває вже 43 дні, і за цей час агресор не отримав жодних «перемог», за виключенням масових навмисних вбивств мирних громадян та зруйнованих на 80-90% міст, як у Бучі, Бородянці чи Маріуполі. Про це повідомляє graintrade.com.ua, пише agronews.ua.

Україна активно захищається, і ЗСУ вибили ворога з Київської, частково Сумської та Чернігівської областей, проте росіяни передислоковують виведені війська для захопленні Донецької та Луганської областей, де наразі тривають жорсткі бої.

Російські військові продовжують блокувати морські порти України. Оголошені раніше коридори для виходу з українських портів іноземних цивільних суден не працюють, оскільки росія замінувала морські проходи у Чорному морі, звинувативши у цьому Україну, хоча всі морські міни залишилися в Криму під час його захоплення у 2014 році. Туреччина виявила біля своїх берегів та знешкодила вже третю морську міну.

Трейдери зрозуміли, що виходу заблокованих кораблів, а значить і поставок соняшникової олії з України не буде, тому ціни на пальмову олію відновили зростання, відігравши падіння минулого тижня.

Червневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa в Малайзії з початку тижня виросли на 6,2% до 5912 рінггитів/т або 1403 $/т, наблизившись до рівня 6000 рінггитів/т, де вони тримаються майже місяць.

За даними сюрвейєрської компанії Intertek Testing Services, Малайзія протягом 1-5 квітня скоротила у порівнянні з аналогічним періодом березня експорт пальмової олії на 45% до 107,98 тис т, що підтверджує падіння попиту з боку покупців внаслідок зростання цін. Найближчими місяцями по мірі покращення погоди виробництво пальмової олії в Малайзії збільшиться, тому у травні й червні, коли ціни почнуть опускатися, попит може активізуватися, але все залежатиме від відновлення експорту з України.

Експерти Strategie Grains заявили, що виробництво та експорт соняшникової олії з України можуть бути зупинені до червня, хоча вітчизняні експортери вже зараз активно нарощують поставки соняшникової олії через порти Румунії та Болгарії, а покупці отримають ці партії вже у квітні – травні.

Ціни попиту на соняшникову олію з поставкою до ЄС впали до рівня 1500-1600 $/т DAP в очікуванні збільшення пропозицій, проте вони виростуть, як тільки трейдери налагодять перевалку олії в портах Румунії та Болгарії для поставок до Індії та Китаю.

Ціни на соєву олію на біржі в Чикаго з понеділка виросли на 0,9% до 1584 $/т, проте залишаються під тиском збільшення пропозицій з боку Південної Америки, де завершують збирання сої.

За даними агенції Conab, станом на 2 квітня соя в Бразилії зібрана на 81% площ (79% торік).

Читайте також: В Україні підприємці незаконно підняли ціни на продукти: перелік.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: