АНАЛІТИКА

Ціни на олію суттєво зросли

28.07.2022 11:07
hranenie-rastitelnogo-masla_1

Коли українці заходять у улюблене “АТБ” або “Сільпо”, то бачать зростання цін на багато категорій товарів. І якщо вартість овочів, фруктів, солі ще можна пояснити, то чому дорожчає олія – загадка. Про це повідомляє znaj.ua, пише agronews.ua.

На початку повномасштабного вторгнення припинили роботу всі олійні заводи. Сьогодні вдалося відновити роботу 15-ти. А це лише 15-20% усіх потужностей, кажуть аграрії. В чому причина? Чи перестанемо ми бути найбільшим експортером олії у світі? І які на нас взагалі чекають ціни на соняшникову олію далі?

Найдешевша олія в першому-ліпшому столичному супермаркеті коштує 70 гривень і це навіть не за літр, а за 800 мл. Багато українців почали купувати олії менше, адже в сім’ях іноді йде і по 2-3 літри на місяць.

Відновлення роботи 15 олійних заводів дозволяє за добу переробляти за добу 10-15 тонн, це при тому, що раніше така цифра могла досягати і 70 тонн. Ще 20 заводів готові відновити роботу, але є проблеми із продажем продукції.

Економісти пояснюють, що це відбувається через заблокований експорт унаслідок російської військової агресії. У мирний час 92% виробленої олії їхало на експорт.

Експерти сподіваються на вирішення цієї проблеми, адже днями Україна, росія, Туреччина та ООН підписали договір про розблокування портів. Але після удару російської армії по Одесі залишається незрозумілим, як це реалізовуватиметься.

“Що б хто не розповсюджував, Україні треба вивезти аграрну продукцію і Україні прийде 20 мільйонів доларів, щоб засіяти новий урожай. Якщо не посіється на 2023 рік, то голод буде не лише у світі, але проблеми з цим будуть і в Україні” , – ділиться економіст.

Незважаючи на те, що олія додала в ціні 18 відсотків, прогнози на подальші ціни не дуже райдужні. Найближчим часом на здешевшання чекати не варто, швидше навпаки.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: