НОВИНИ

Ціни на олію продовжують зростання

15.11.2021 10:34
olyia-920x652-2

Внаслідок подорожчання енергоносіїв незабаром в українських магазинах можна буде зустріти соняшникову рафіновану олію за ціною, вищою за 100 грн за літр. Про це повідомляє член “Української Ради бізнесу” та власник компанії “ГрадОлія” Станіслав Таршин, пише agronews.ua.

Він пояснив, що восени природний газ різко подорожчав для підприємств майже в 2,5 рази. Лише через це собівартість виробництва для підприємств олійно-жирової галузі зросте на 5-10%.

Ситуація ускладнюється тиском на собівартість інших складових виробництва – а саме гексанового розчинника та електроенергії, ціна яких зросла майже на 25%.

Водночас гексановий розчинник та електроенергія займають понад 30% у собівартості виробництва для олійно-жирової галузі. “Також зростають транспортні витрати, матеріали для фасування, запасні частини”, – наголосив Таршин.

На його думку, все це змушує підприємства піднімати ціни на кінцеву продукцію. Подорожчання соняшникової олії призведе до втрати українськими виробниками частки світового ринку та зниження обсягів виробництва.

Однак стратегічно від подорожчання можуть виграти ті підприємства, які знизять залежність від газу за рахунок модернізації виробництва.

“Одним із таких способів є вироблення електроенергії з біогазу, сировиною для якого може бути лушпиння. Це, до речі, “зелена” енергетика”, – вказав на одну з можливостей вирішення енергетичної проблеми власник “ГрадОлія”.

Читайте також: На Волині спіймали на хабарі посадовця Держгеокадастру.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: