НОВИНИ

Ціни на олійні активно зростають

24.03.2022 10:01
1ee3533d890d (1)

Україна 27 добу опирається нападу російської армії, яка продовжує руйнувати міста та інфраструктуру, вбивати мирних громадян. Цивілізовані країни світу підтримують Україну, надають допомогу та запроваджують санкції проти російських компаній, щоб змусити росіян відчути ціну безглуздої агресії. Про це повідомляє graintrade.com, пише agronews.ua.

Уряди європейських країн розглядають варіанти обмежень поставок нафти та газу з Росії до ЄС, що стане найсильнішим ударом для російської економіки. Раніше подібні кроки зробили США та Канада. Подальше скорочення поставок російської нафти на світовий ринок призведе до зростання цін на нафту, що в свою чергу, сприятиме подорожчанню рослинних олій.

Травневі ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській ICE Futures вчора виросли на 7,4% до 116 $/барель, а квітневі ф’ючерси на нафту WTI на нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) – на 6,8% до 110 $/барель, проте сьогодні вони вже торгуються по 118 та 112,8 $/барель відповідно.

Травневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії вчора виросли на 2,6% до 5774 рінггитів/т або 1372 $/т, нарешті перервавши тривале падіння, що розпочалося після досягнення 9 березня рекордних 7074 рінггитів/т або 1680 $/т.

Головним чинником падіння цін на пальмову олію залишається сезонне збільшення поставок соєвої олії на світовий ринок, а також рішення Індонезії скасувати обмеження на експорт пальмової олії та замість них запровадити експортне мито. Рішення передбачає підвищення максимального рівня податку на експорт пальмової олії з 375 $/т до 675 $/т. Максимальний податок застосовуватимуть, якщо ціна на олію перевищуватиме 1500 $/т.

Травневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора виросли на 2% до 1623 $/т слідом за цінами на нафту та пальмову олію. Їх підтримує відсутність соняшникової олії внаслідок блокування портів в Україні та скорочення поставок з Росії через фінансові санкції та неможливість проведення платежів через російські банки. Ціни на соєву олію 1 березня сягнули рекордних 1680 $/т, і залишатимуться на високому рівні до завершення війни в Україні, з огляду на дефіцит поставок соняшникової олії.

Аргентина до кінця 2022 року підвищує мито на експорт соєвої олії та шроту з 31% до 33% задля стабілізації цін на внутрішньому ринку та наповнення бюджету.

Ціни на соняшникову олію сягають 1800-2000 $/т C&F, що значно перевищує ціни на соєву та пальмову олію, тому попит залишається низьким.

За даними газети «Час Індії», з початку активної фази війни в Україні ціни на рафіновану соняшникову олію виросли у 1,5 рази до рекордних 3000 рупій за 15 л банку або 2,62 $/л, тоді як в березні минулого року ціна складала максимум 2,1 $/л. Водночас соєву, арахісову та пальмову олію на ринках Індії пропонують по 1,7-2,2 $/л.

Понад 70% соняшникової олії Індія імпортує з України та Росії, проте після початку війни поставки зупинилися.

Читайте також: Стало відомо, чи загрожує Україні дефіцит цукру.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: