НОВИНИ

Ціни на молоко-сировину набирають обертів

03.08.2021 15:22
f6d5cf3a21752ce6

В Україні без запізнень стартував сезон висхідного тренду цін на сире молоко. Це сталося, не зважаючи на цьогорічну специфіку, коли вперше був відсутній низхідний цикл цін у весняно-літній період. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока (АВМ) Володимир Андрієць, пише agronews.ua.

Фактично ціни на молоко-сировину були стабільними сім місяців поспіль. Головна причина – зростання світових цін на зернові й олійні, а відтак – суттєве подорожчання концентрованої складової кормового столу.

Проблема виявилася глобальною, тому українська динаміка цін, за великим рахунком, не здивувала, зауважив аналітик. Ба більше, попри дефіцит сировини у переробці, український ринок продемонстрував стабільність у І півріччі, тоді як ціни європейських виробників рухалися вгору.

Наразі зернові й олійні подешевшали, проте білкові компоненти залишаються дорогими.

«Та ключовим драйвером майбутнього висхідного тренду буде дефіцит молока у переробників. Додасть напруження і підписаний закон, що передбачає повернення ставки ПДВ до 20% на незбиране молоко, – підкреслив Володимир Андрієць. – Це потребуватиме додаткових обігових коштів для виробників. Останні процедури підписання протоколів ще відбувалися без фіксації ПДВ, проте з боку переробки є бажання повернутися до старого формату узгодження цін із включенням цього податку в протоколи погодження цін».

Перша хвиля зростання цін супроводжувалася зростанням середньозваженої ціни на 19 коп. і досягла 9,95 грн/кг (без ПДВ).

Найбільше подорожчало молоко екстраґатунку з середніми та великими партіями поставок – на 24 коп. – до 10,45 грн/кг.

Вищий ґатунок зріс у ціні на 20 коп. – до 10,01 грн/кг; перший – на 14 коп. – до 9,4 грн/кг.

Середні ціни на великі та середні партії молока екстраґатунку по регіонах: північ і центр – 10,5 грн/кг; південь – 10,6 грн/кг; схід – 10,35 грн/кг; захід – 10,3 грн/кг.

Зі свого боку АВМ рекомендує молочнотоварним фермам продовжувати погоджувати ціни на молоко-сировину без урахування ПДВ.

Нагадаємо, що у РФ дозволено полювання на тварин з Червоної книги.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: