АНАЛІТИКА

Ціни на малину сягнули рекордної позначки

10.06.2022 09:58
108116_big

В Україні сезон малини ще не настав, і ягода, яка продається в наших супермаркетах, наразі привізна. Проте навіть для привізного товару вартість малини цього року перевищила будь-які мислимі межі. Ціни на малину стартують із чотиризначних чисел і змушують довго вдивлятися в них у пошуках коми. Про це повідомляє biz.today.ua, пише agronews.ua

Наприклад, у супермаркетах Сільпо за кілограм малини просять 1199 гривень. На сайті цієї торгової мережі вказана така сама ціна. Відразу вказують, що малина імпортна.

Проте, як з’ясувалося, у Сільпо її вартість ще цілком прийнятна. Набагато більше коштує кілограм цієї ягоди в іншому інтернет-магазині. Там за малину, вирощену в Нідерландах, хочуть понад 1600 гривень. З Голландії в Україну, звичайно, шлях неблизький. Однак і ціна така, начебто її везли не з іншої країни, а з іншої планети.

Втім, у деяких супермаркетах, щоб не налякати покупців вартістю кілограма, креативні продавці стали писати цінники на 100 грамів ягоди. Це виглядає менш страшно, однак лише до того часу, поки покупець не зметикує, що таку ціну доведеться віддати за жменю ягоди.

Малина, звичайно, буде дешевшою. Адже сезон збирання цієї ягоди в Україні ще не настав. Однак розраховувати на те, що ціна на малину буде низькою, не доводиться. У нас ще до війни різко скоротили вирощування цієї ягоди у промислових масштабах. Масова відмова від малини трапилася два роки тому, коли видався добрий урожай цієї ягоди, і ціни на малину різко знизилися.

“Тенденція до зростання цін на малину спостерігається у всьому світі. Якщо два роки тому оптова ціна в Китаї за кілограм становила 1,30 долара, то в поточному році – 3,50 доларів за кілограм. Це, звичайно, менше, ніж у Сербії ( 5 доларів) або в Білорусі (4 долари), але після розмитнення китайська малина коштує ті самі 5 доларів”, – ще перед війною, у лютому, попереджав співвласник одного з найбільших українських виробників варення Дмитро Мальцев.

Минулого року, у розпал “малинового” сезону, переробники приймали її оптом у фермерів по 50 гривень за кілограм. Другий урожай у серпні-жовтні вже йшов мінімум по 80 гривень. Ну, а роздрібні ціни на цю ягоду, звичайно, були набагато вищими.

Нинішнього року до економічних причин в Україні додалася ще й війна. Скорочення зон вирощування ягід, зруйнована логістика, високі ціни на пальне – усе це суттєво додало до витрат на виробництво і доставку малини. В результаті це вилилося у чотиризначну вартість товару.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: