НОВИНИ

Ціни на малину поб’ють антирекорд

20.03.2023 11:09
malyna

Цього року ціни на малину досягнуть мінімуму і, можливо, знижуватимуться далі. Таку думку озвучив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), пише agronews.ua.

«Я думаю, що цього року ціни на малину досягнуть свого «дна». Потрібно бути дуже обережним при закупівлі сировини для заморозників. Тому що ціни на малину, можливо, і далі знижуватимуться.

За високих цін малину почали виключати з рецептур переробники. Тому що це дуже дорога сировина.

Малину потрібно розглядати в контексті інших альтернативних ягід та фруктів, які можуть бути використані для виробництва молочних продуктів із наповнювачами – різні десерти, йогурти тощо, для пекарень, для кондитерської промисловості. Варіантів багато і абсолютна більшість варіантів дешевша, ніж малина.

Для того, щоб малина повернулася на своє місце, щоб вона знову потрапила в рецептури, ціна на неї повинна знизитися до конкурентного рівня. Після цього відновиться зростання, тому що знову-таки почнеться відмова від плантацій менш ефективними виробниками. Цей цикл, якщо в нього не втручається сторонні чинники, зазвичай займає 3,5-4 роки», – розповів Андрій Ярмак.

За словами економіста, його прогноз базується на досвіді аналізу ринків та розумінні ситуації з попитом та пропозицією на даний момент.

«У жодному разі малина не є критичним продуктом для виживання. Відповідно, якщо у вас є вибір: купувати малину у замороженому вигляді оптом по 6-7 євро за кілограм, або не купувати, то можна й не купувать. Це те, до чого багато хто прийшов», – зазначив Андрій Ярмак.

Причини подорожчання малини і те, чому ця ягода стала таким популярним продуктом за такий короткий час, досить прості та очевидні, вважає експерт.

«Насправді це відбувається не вперше. Нагадаю, у 2017-2019 роках ціни на сировину малини в Україні знижувалися до рівня 8-10 центів за кілограм. Малина на той час була практично безкоштовною. Зрозуміло, що це була не найкраща сировина. І такої сировини було багато.

Це призвело до того, що Україна завалила світовий ринок дешевою малиною. Малина з’явилась у великих обсягах у всіх сферах переробки. Однак, коли українські виробники, незадоволені цінами на малину, а також виробники різних країн, зокрема Сербії та Польщі, почали відмовлятися від плантацій, попит залишався високим, а пропозиція знижувалася.

Потім виник COVID, попит підвищився за рахунок і додаткових факторів. В результаті цей товар став дуже гарячим – ціни в опті сягнули 4,5-5 євро за кг на заморожену малину.

Минулий сезон ми заходили із оптовими цінами на заморожену малину в районі 5 євро за кілограм. Але на сьогоднішній день ми бачимо, що ціни протягом сезону мали чітку тенденцію до зниження і попит був дуже низьким. Повторюся: без малини можна прожити», – підсумував Андрій Ярмак.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: