НОВИНИ

Ціни на літні ягоди б’ють всі рекорди

27.07.2021 09:31
1000_545_1490804602-5068

Малина до ста сорока, смородина вісімдесят, слива п’ятдесят гривень за кіло. У розпал літнього сезону городяни купують фрукти та ягоди по шалених цінах. Ринок, супермаркети – різниці особливої немає. Високу вартість абрикос ще якось можна пояснити – адже цьогоріч вони не вродили. Але звичайна малина вже буквальна золота. Про це повідомляє gorod.dp, пише agronews.ua.

На центральному ринку Дніпра торгівля фруктами та ягодами кипить із самого ранку. Покупців, кажуть продавці, не так вже й багато. Ціни, у порівнянні з минулим роком, підскочили. Тож як можуть, приваблюють перехожих.

У пані Катерини покупці розбирають абрикоси вже із самого ранку. Бо, каже, їх цьогоріч дуже мало. Солодкі, смачні, але недешеві.

Малина від ста до ста сорока гривень за кілограм, лохина – від 160 до двохсот, черешня – 70. За персики просять від п’ятдесяти гривень і аж до ста двадцяти. Слива, у середньому 35-50 за кіло, виноград з сотню. Смородина – 70. Ціни просто космічні, каже мама двох діток Наталя. Але малечі хочеться дати усе найкраще, тож економити не доводиться.

А це вже супермаркет. І ціни тут не вищі за ринкові. Лохина -190 персики – 61 гривня, інжирний – 75, виноград обійдеться у середньому 90 гривень. Втім, і тут покупці кажуть – дорогувато.

Та ось, на відміну від ринку, фрукти у магазині бувають і закордонні.

Ціни, у порівнянні з минулим роком, підвищились. У ситуації з абрикосами це зрозуміло, адже вони майже не зав’язались. А, наприклад, черешня – зіпсувалась через погодні умови. Тож потреба у цих фруктах була набагато більша, аніж пропозиція.

Ягода не може бути дешевою, каже фермер Роман. Адже у неї вкладаються колосальні сили та ресурси. Але й цін, що панують на міських ринках, він не розуміє. У чоловіка майже два гектари під малиною. Літня вже відійшла, нині почався сезон осінньої. Зараз оптовики забирають у нього ягоду по 70 гривень за кіло. І це, якщо дуже пощастить.

Фермери віддають ягоду по 60-70 гривень. Ми ж на ринку купляємо по 90-100 і вище. Накручують й оптові покупці, й реалізатори. Те, що перекупи заробляють ті ж гроші, що і фермер, Роман вважає несправедливим. Він вкладає купу часу, сил та коштів у вирощування ягід. І зі збором врожаю його турботи аж ніяк не закінчуються.

Вихід із ситуації, каже фермер, у створенні ринку ягід на тлі розвитку зеленого туризму. Аби городяни могли самі приїжджати та збирати врожай або купувати безпосередньо у фермерів.

Нагадаємо, що п’ятий тиждень поспіль акції українських агрокомпаній падають.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: