НОВИНИ

Ціни на кукурудзу продовжили зростання

17.11.2021 08:06
oVlH2iFY6H

Минулого тижня ціни на кукурудзу на світових біржах та в Україні відновили зростання на тлі активізації попиту, у США – з боку виробників етанолу, в Україні – з боку експортерів, які мають проблеми з доставкою зерна до портів. Фундаментальні чинники у вигляді різкого збільшення пропозиції у поточному сезоні та падіння цін на нафту поки не вплинули на котирування. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

Ціни на нафту на світових біржах залишаються на рівні 81,4-82,7 $/барель через невизначеність з майбутнім попитом, особливо з огляду на посилення карантину в деяких країнах ЄС через збільшення захворюваності на короновірус.

Он-лайн зустріч лідерів США та Китаю, що пройшла вчора, поки не дала відповіді на питання, чи збільшить Китай відповідно до раніше підписаної торговельної угоди обсяги імпорту агропродукції з США.

Погода сприяє активізації збирання кукурудзи у північній півкулі. У США станом на 14 листопада кукурудза зібрана на 91% площ (86% в середньому за 5 років), в Україні на 11 листопада – на 73% площ, у Франції на 8 листопада – на 87% площ, а врожайність дещо вища, ніж прогнозувалося.

Грудневі ф’ючерси на кукурудзу на біржі в Чикаго минулого тижня виросли на 4,2% до 226,7 $/т після падіння на 5% на попередньому тижні. Березневі ф’ючерси сягнули 229,5 $/т.

Протягом 5-11 листопада експортні продажі кукурудзи з США виросли у порівнянні з попереднім тижнем на 31% до 855,7 тис т, а загалом у сезоні склали 6,98 млн т, що на 21% поступається торішнім темпам. Шість тижнів поспіль немає експорту через порти тихоокеанського узбережжя США, що свідчить про відсутність поставок до Китаю.

Минулого тижня Китай придбав 500 тис т кукурудзи з України, що на тлі логістичних проблем та зростання світових цін призвело до різкого підвищення закупівельних цін в портах до рівня 270-273 $/т або 7900-8100 грн/т.

Покращення роботи Укрзалізниці збільшило поставки кукурудзи до портів, тому експорт за період 6-12 листопада виріс у порівнянні з попереднім тижнем у 6 разів до 1,05 млн т, а загалом у сезоні склав 3,6 млн т, що майже відповідає торішнім темпам.

Грудневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу на біржі в Чикаго минулого тижня виросли на 4,2% та сягнули у п’ятницю рекордних 278 $/т, але вчора впали до 277 $/т.

Турецька агенція ТМО придбала на черговому тендері 325 тис т кукурудзи з поставкою 20 грудня – 20 січня за ціною 313 $/т CFR, яка на 3 $/т вища, ніж на попередніх торгах 14 жовтня.

Ціни пропозицій на грудневі поставки кукурудзи в Азію залишаються на рівні 325-330 $/т CFR, тоді як південноамериканську кукурудзу з поставкою у березні – квітні пропонують по 300-30 $/т CFR.

Тому потрібно стежити за погодою у Південній Америці та попитом з боку Китаю, а також прискорити продажі вітчизняної кукурудзи за поточними високими цінами.

Читайте також: В Україні знову подорожчає хліб.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: