ВАЖЛИВО

Ціни на кукурудзу продовжують зростати

27.12.2021 08:03
kukuruza-kachan-belyi-fon-minimazizm

Інформація про легше протікання хвороби від штаму короновірусу «омікрон» у порівнянні з іншими сприяє відновленню ринків та зростанню цін на нафту, сою та кукурудзу. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

Лютневі ф’ючерси на нафту за тиждень виросли на 5%, а березневі ф’ючерси на кукурудзу – на 2%, перетнули психологічний рівень 6 $/бушель, сягнувши 238 $/т, що є 6-місячним максимумом, та наблизившись до травневого рекорду 250 $/т.

На тлі зростання біржових котирувань та на чутках про чергову закупівлю Китаєм української кукурудзи закупівельні ціни в Україні виросли в портах вище 260 $/т або 8000 грн/т.

Трейдери очікують збільшення пропозицій кукурудзи з нового року, тому не підвищують ціни навіть на тлі затримки завантаження суден внаслідок поганої погоди.

Станом на 23 грудня Україна експортувала 9 млн т кукурудзи із прогнозованих 32-33 млн т, тому протягом наступних 3-4 місяців потрібно активізувати відвантаження, особливо з огляду на посилення конкуренції з американською кукурудзою та виходом весною на ринок аргентинської кукурудзи.

Березневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу за тиждень виросли лише на 1,75 $/т до 275,75 $/т, залишаючись на високому рівні протягом 3 місяців.

Березневі ф’ючерси на європейську кукурудзу на паризькій Euronext за тиждень виросли на 3,25 €/т до 243,75 €/т або 276,3 $/т, що обмежує зростання цін на чорноморську кукурудзу.

Експортні продажі кукурудзи з США за тиждень 10-16 грудня впали до 5-тижневого мінімуму 982,8 тис т, а загалом у сезоні сягнули 39,5 млн т, що на 6,5% поступається торішньому показнику. Фактичний експорт кукурудзи за тиждень склав 1,1 млн т, а загалом у сезоні сягнув 12,74 млн т, що на 1,1% поступається торішнім темпам.

За даними Управління енергетичної інформації ЕІА, протягом 11-17 грудня виробництво етанолу знизилося на 3,4% до тритижневого мінімуму 1,051 млн т на тлі падіння цін на нафту та маржі переробки, хоча запаси етанолу скоротилися на 0,18 млн барелів до 20,705 млн барелів.

Напередодні тривалих різдвяних вихідних трейдери активно проводили спекулятивні закупівлі, побоюючись погіршення погодних умов в Аргентині та Бразилії, що може зменшити врожай та підвищити ціни на кукурудзу у США. Проте прогнози опадів у Південній Америці на наступному тижня зменшують занепокоєння.

Читайте також: Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: