НОВИНИ

Ціни на картоплю суттєво впали

02.11.2021 09:30
630_360_1567087931-470 (1)

Минулого тижня Україна вперше стала лідером Східної Європи за рівнем цін на картоплю без урахування країн ЄС. Саме в Україні картоплю можна купити за найнижчою ціною. Про це повідомляє /east-fruit, пише agronews.ua.

За даними експертів, за тиждень середня оптова ціна на картоплю впала на 17%, тоді як у сусідній Молдові ціни на картоплю продовжували зростати. Таким чином, уперше в сезони ціни на картоплю в Україні опустилися нижче за рівень цін на картоплю в Молдові. До речі, картопля в Україні коштує лише на 15-20% дешевше, ніж роком раніше, проте на тлі зростання цін на бульбоплід в інших країнах регіону цього достатньо, щоб вийти на позиції цінового лідера.

Зниження ціни на картоплю ще більше збільшило розрив у цінах на картоплю між ринками Білорусі та України. А це стало ще більш суттєвим стимулом зростання експортних відвантажень української картоплі до Білорусі. А так як ціни на картоплю в Росії були навіть вищими, ніж у Білорусі, не виключено, що частина української картоплі цього сезону надходить і на ринок Росії за посередництва трейдерів з Білорусі. За неофіційними заявами білоруських посередників, у Росії побоюються надто швидкого зростання цін на базові продукти харчування, тому реекспорт «санкційної» плодоовочевої продукції, нібито, суттєво спростився.

На даний момент картоплю в Україні можна купити оптом у 2,5 рази дешевше, ніж у РФ. А так як різниця в закупівельній вартості однієї партії перевищує $5 тис., то такий реекспортний бізнес стає дуже привабливим. Крім Білорусі та РФ, Україна на даний момент, за даними трейдерів, експортує картоплю до Сербії та Грузії.

При цьому не варто забувати і про те, що ціни на картоплю в Польщі ще нижчі, ніж в Україні. При цьому вони вищі, ніж рік тому, майже вдвічі на тлі зниження врожаю продукції. Картоплярі сподіваються, що відновлення попиту з боку сегменту НоRеCa дозволить у майбутньому підвищити ціни ще більше. Тим не менш, зараз Білорусі вигідно закуповувати картоплю і в Польщі для реекспорту в РФ і для власних потреб.

До речі, головна причина зниження ціни на картоплю в Україні – розпродаж залишків, які не підлягають зберіганню продукції фермерами. Тому, не виключено, що ціни на бульбоплід і в Україні поступово відновляться із настанням морозів та закінченням сезону розпродажів.

Нагадаємо, що Стало відомо, куди найкраще інвестувати гроші.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: