НОВИНИ

Ціни на імпортні та українські сири суттєво зростуть

01.11.2021 12:33
8a4fd2495af623a450111b6b4762f7e6-d13852d103fc675d39962af9274d1ab3

У всьому світі молочні продукти зростають у ціні. У тому числі й сири. Через подорожчання сировини лише за останні 2 тижні їхня вартість збільшилася мінімум на 8%. Про це повідомляє delo.ua, пише agronews.ua.

І наступне подорожчання може статися у листопаді-грудні. Виробники визнають, що працюють при низькій рентабельності, використовуючи молоко, що подорожчало. Тому вартість сирів та іншої молочної продукції переглядають раз на два місяці, збільшуючи її на 3-4%.

Чому українські сири дорожчають сильніше за імпортні

За словами директора Infagro Василя Вінтоняка, основна причина подорожчання українських та імпортних сирів – дефіцит молока та збільшення його вартості. Якщо порівнювати із сусідніми Польщею, Білоруссю та Росією, де вартість молока нижча, в Україні сири на порядок дорожчі.

Наприклад, собівартість імпортного сиру Емменталь становить близько 155 грн/кг. Водночас, український сир типу “російський” навіть від маловідомих виробників, як правило, у великому опті пропонується дистриб’юторам не дешевше 175 грн/кг. А за рахунок націнок дистриб’ютора (12%-15%) та торгової мережі (ще 15%-20%) роздрібна вартість легко може перевищувати 200 гривень за кілограм.

За словами Вінтоняка, окрім вартості сировини інший важливий фактор ціноутворення у сирів — кількість людей, задіяних у їхньому виробництві. Наприклад, на сучасних та модернізованих європейських підприємствах, де людський ресурс зведений до мінімуму та всі процеси максимально автоматизовані, витрати при виробництві нижчі, ніж в Україні. Крім того, на собівартість сирів впливає кількість виробленого продукту – чим його більше, тим нижча його вартість.

“У багатьох країнах Європи працюють величезні заводи, які виробляють велику кількість сирів, а собівартість виробництва товарів на таких підприємствах нижча, ніж в українських великих виробників, не кажучи вже про середні та дрібні. При тому, що великих заводів в Україні не так багато” , – розповів Вінтоняк.

Через те, що імпортні сири дешевші за українські, попит на них вищий. Відповідно частка імпорту на українському ринку зростає. Тільки цього року його побільшало на 15%, якщо порівнювати з минулим роком. Здебільшого більше ввозять білих сирів: моцарели, м’яких сирів типу камамбер тощо. За прогнозами Вінтоняка, до кінця року закордонних сирів у нас може стати ще більше, але не так багато.

Яким сирам віддають перевагу українцям

Тверді та напівтверді сири на кшталт гауда стало складніше просувати на українському ринку. При тому, що вони дешевші, ніж м’які сири. На думку експерта Infagro, український споживач не настільки звик до імпортних твердих сирів, тому попит значно не зростає. Проте Василь Вінтоняк наголосив, що українці вже почали звикати до польського твердого сиру.

За словами Василя Вінтоняка, через подорожчання споживання українських сирів може знизитися, оскільки вітчизняним виробникам дедалі складніше конкурувати з імпортом. З цієї причини український сир практично нікуди експортувати. Невеликі обсяги йдуть лише до Казахстану та Молдови. Раніше багато українських сирів продавали до Росії, але сьогодні цей ринок закрито.

Все це, на думку експерта Infagro, може призвести до того, що дрібні та середні виробники згортатимуть свої виробництва.

Нагадаємо, що Озвучено ціни на мандарини в Україні.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: