НОВИНИ

Ціни на добрива суттєво зросли

24.02.2022 07:00
1612603955_superfosfat_dobrivo

Станом на січень-лютий 2022 року дефіцит азотних добрив у Європі становить близько 7 млн тонн, в Україні – майже 2 млн тонн. Про це повідомляє Перший Діловий, пише agronews.ua.

7 млн тонн – велика цифра для європейських країн. Тому імпортом звідти перекрити нестачу виробництва добрив вітчизняними підприємствами буде дуже складно. Органічних добрив теж не вистачає через зменшення поголів’я великої рогатої худоби.

За словами експертів, далеко не всі аграрії зможуть внести необхідну кількість міндобрив у період весняних польових робіт, зокрема під час посіву ярих культур та підживлення озимих. В таких умовах складно прогнозувати врожай 2022 року, зберегти його хоча б на рівні 2021 року.

Цю проблему слід вирішити бодай до кінця лютого, щоб агропромисловий комплекс міг стабільно працювати весь рік. Для цього держава має надати підтримку виробникам.

«Мова йде не стільки про нестачу добрив… Як такого дефіциту у нас на ринку немає, тому що у нас і є власні виробники, як мінімум п’ять на сьогоднішній день: чотири великі компанії, які виробляють азотні добрива. І є імпорт, який також присутній. Мова зараз іде саме про те, що наприкінці 2021 року дійсно здорожчали дуже добрива, особливо, азотної групи. Мова йде про ті добрива, для виробництва яких основною сировиною є газ. Відповідно, коли почала зростати ціна на енергоносії і в тому числі на газ – надзвичайно критично підвищилися ціни і на ось цю групу добрив (на селітру, на карбамід) у два-три рази. І це був шоковий стан», – розповіла в.о. міністра агрополітики у 2019 році Ольга Трофімцева.

Фахівець вважає, що правильніше говорити не про дефіцит, а про дисбаланс на ринку.

«Я б говорила, напевно, про певний дисбаланс на ринку добрив, який дійсно вже існує не перший рік. І не перший рік ідуть дискусії між нашими хіміками та аграріями: що зробити, щоб збалансувати цей ринок. Але зараз ситуація досить критична. Тут я з вами погоджуюся, і чому обговорення дійсно ведеться скрізь, тому що якраз співпало здорожчання і посівна кампанія», – зауважила в.о. міністра агрополітики у 2019 році Ольга Трофімцева.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: