НОВИНИ

Ціни на добрива побили десятирічні рекорди

09.11.2021 13:00
regnum_picture_1529652595351295_normal.r575x340

Аграрії скаржаться, що через подорожчання газу їм доводиться платити за добрива майже втричі більше, ніж роком раніше. Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», підтверджує, що ціни на добрива в Україні у жовтні досягли максимального за часи незалежності України показника. Про це повідомляє ІАП, пише agronews.ua.

«Аміачна селітра (азотне добриво) подорожчала вдвічі — з 9 тис. грн/т у лютому-березні до 18-19 тис. грн/т у жовтні. Карбамід (концентроване азотне добриво) з доставкою зараз продається по 27,7 тис. грн/т, що майже втричі більше, ніж на початку року. Імпортна продукція коштує на 2-3 тис. грн дорожче», — уточнив Олександр Захарчук.

За інформацією експерта, додали в ціні не лише азотні, а й комплексні добрива, як нітроамофоска (+50%), наприклад. Таке подорожчання пояснюється тим, що у виробництві добрив частка газу становить до 80%, адже тут він виступає і як сировина, і як енергоносій.

Олександр Захарчук побоюється, що в ситуації, що склалася, аграрії зменшуватимуть використання добрив, оскільки додатковий ефект від їхнього застосування не компенсує витрат на закупівлю. З цієї причини першими постраждають малі, середні та сімейні фермерські господарства, які обробляють землеволодіння на 400-500 га і мають обмежені кошти на закупівлю добрив.

«Ситуація загрожує продовольчій безпеці. Адже проблема полягає не лише у подорожчанні харчів, а й у меншому врожаї, доході, зменшенні валютної виручки та сплачених державі податків в агросекторі», — підсумував Олександр Захарчук.

Нагадаємо, що В Україну йдуть морози.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: