НОВИНИ

Ціни на цукор рекордно зросли

05.03.2023 08:17
214825

Індекс міжнародних цін на продовольчі товари знизився в лютому одинадцятий місяць поспіль, хоча й незначно. Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), пише agronews.ua.

Так, середній показник індексу цін на продовольство ФАО становив 129,8 пункту в лютому, що на 0,6% менше, ніж у січні, і на 18,7% менше, ніж у березні 2022 року. 

Зазначається, що індекс цін на зернові ФАО практично не змінився з січня. Міжнародні ціни на пшеницю незначно зросли протягом місяця, оскільки занепокоєння з приводу посушливих умов у США та високий попит на постачання з Австралії значною мірою були компенсовані сильною конкуренцією серед експортерів. Міжнародні ціни на рис знизилися на 1% через уповільнення торговельної активності в більшості великих азійських експортерів, чиї валюти також знецінилися по відношенню до долара США.

Індекс цін на рослинну олію впав на 3,2% порівняно з січнем, зокрема знизились світові ціни на пальмову, соєву, соняшникову та ріпакову олії.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО знизився на 2,7% протягом місяця, причому найбільш стрімке падіння зафіксували міжнародні котирування вершкового масла та сухого знежиреного молока.

Індекс цін на м’ясо також майже не змінився порівняно з січнем. Світові ціни на м’ясо птиці продовжували знижуватися на тлі значних експортних постачань, незважаючи на спалахи пташиного грипу в кількох провідних країнах-виробниках, у той час як міжнародні ціни на м’ясо свинини зросли, головним чином через занепокоєння щодо скорочення експортної доступності в Європі.

Водночас індекс цін на цукор ФАО зріс на 6,9% з січня до найвищого рівня за шість років, головним чином через зниження прогнозу виробництва на 2022/23 рр. в Індії. Хоча сприятливі перспективи врожаю в інших постачальників у поєднанні з нижчими міжнародними цінами на сиру нафту та цінами на етанол у Бразилії обмежили підвищувальний тиск на вартість цукру.



Перегляди: 29
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: