НОВИНИ

В Україні злетять ціни на алкоголь

20.11.2021 18:03
original-1g3r

В Україні після ухвалення законопроєкту №5600 (наразі ухвалено у першому читанні) приблизно на 2 грн може подорожчати літр пива міцністю 8%. Тоді як ціни на лікеро-горілчану продукцію можуть збільшитися приблизно на 2,1 грн за літр через підвищення акцизу на 5%. Про це повідомляє Обозреватель, пише agronews.ua.

Це випливає із опублікованих на сайті Ради пропозицій. Змінять сам підхід до розрахунку акцизу.

Зараз, незалежно від міцності пива, потрібно платити 2,78 грн за літр. За новими правилами сума варіюватиметься:

для пива з міцністю 4% – 2,39 грн (на 39 копійок менше);

для пива з міцністю 8% – 4,79 (на 2 грн та 1 копійку більше).

Зазначимо, що така індексація податку дозволить компенсувати загальне зростання цін у країні. Також варто враховувати, що чим вищий розмір акцизів на алкогольну та тютюнову продукцію, тим нижчий рівень споживання.

Щоправда, держава також має контролювати тіньовий ринок і не допускати продажу контрафактної продукції в промислових масштабах. Наприклад, за оцінками голови податкового комітету Данила Гетманцева, лише на акцизі на алкогольні напої країна втрачає близько 8 млрд грн.

“За алкоголем – плюс 8 млрд тільки від акцизу. Детінізація має каскадний ефект. Безпосередньо можна лише акциз порахувати, але після детінізації зростають і податки на зарплати, ПДВ, податок на прибуток”, – сказав депутат.

Ще одна причина підвищення цін на алкоголь – спроба поліпшити ситуацію з охороною здоров’я в країні. За даними ВООЗ, приблизно кожна п’ята смерть серед осіб віком 15-19 років та кожна четверта смерть вікової групи 20-24 років – від алкоголю.

Збільшення ціни на алкогольні напої визнано однією з державних політик, яка зменшує загальне споживання та пов’язану з цим шкоду. Зростання ціни на алкогольні напої на 10% асоціюється зі зниженням приблизно на 32% від кількості випадків смертей, що відбуваються через вживання алкоголю.

Читайте також: Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га.



Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: