ВАЖЛИВО

Ціна на ячмень у 7 разів нижча, ніж минулого року

16.07.2022 07:02
oves-kurkul-58612

Цьогоріч фермерам напряму пропонують продавати новий врожай ячменю за 800 грн/т. Це у 7 разів нижче торішньої ціни на старті сезону — 5 600 грн/т. Про це йдеться у матеріалі «Ячмінь у 7 разів дешевший, ніж минулого року: що провокує спад цін на зерно та чи чекати підвищення» на Kurkul.com, пише  agronews.ua.

Як розповів аналітик компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк,  ціни на внутрішньому ринку залишаються низькими, через високу вартість логістики.

«Дуже неприємна ситуація з новим врожаєм ячменю. Те що сьогодні відбувається — це катастрофа. Якщо на кордоні, теоретично, можна знайти ціну $240/т, в Констанці — €285/т, то в середині країни, наприклад на Рені — $150/т, на елеваторі Холодна Балка в Одеській області, вартість становитиме $105/т. А напряму фермерам пропонують 800 грн/т. Це однозначно нижче собівартості», — пояснив експерт. 

Він також розповів, що минулого року Україна мала великий врожай ячменю — 10 млн т. Хоча традиційно він становив до 8 млн т. Відповідно експортний потенціал був також високим. Але на відміну від пшениці, яку так і не встигли відвантажити, ситуація краща. Із запланованих 6 млн т, експортували приблизно 5,5 млн т.

«Але проблеми не оминули ячмінь. Основі виробничі регіони культури у нас під окупацією. Тож на ділі проблеми в наступному сезоні ми очікуємо досить серйозні. Врожай скоротиться з 8,2 млн т до 4,6 млн т. Експортний потенціал буде близько 2,7 млн т, замість 4,6 млн т», — прогнозує аналітик Павло Хаустов.

Він додав, що не варто очікувати на активний експорт ячменю. Наразі попит є, але це не ті об’єми до яких звикла Україна.

Читайте також: Озимий ріпак: що обрати сорт чи гібрид.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: