НОВИНИ

Земельне питання: чи дадуть депутати йому хід?

06.09.2016 16:18

Президент земельного союзу України Андрій Кошиль пояснив, що нинішню заява Президента, в певному сенсі, можна вважати знаковою. Він упевнений, що без реакції Верховної Ради цей президентський посил залишитися просто не зможе, а значить, вже найближчим часом питання про продаж землі буде, як мінімум, винесено до сесійної зали і поставлено на голосування.

Заступник глави Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький вважає, що зараз в Раді не набереться голосів для скасування мораторію.

“Однозначно проти виступають дві фракції -” Батьківщина “і Радикальна партія Олега Ляшка”. Три найбільші фракції – БПП, “Самопоміч” і Народний фронт “формально” за, але у них немає єдиної думки, як дозвіл на продаж землі реалізувати на практиці”, – розповів експерт.

Так що успіх вирішення земельного питання залежатиме від того, чи зуміють парламентарії домовитися. Крім того, ринок землі можна відкрити, внісши кілька елементарних правок до чинного Земельного кодексу, вважає Андрій Кошиль.

Поки залишається відкритим питання: хто виграє, і хто програє, якщо в Україні все ж таки дозволять продавати землю? Один з головних аргументів прихильників продовження заборони не змінюється роками. Країна, мовляв, знаходиться в жорсткій економічній кризі, тому жебраки селяни віддадуть землю за копійки.

У підсумку Україну за лічені місяці розкуплять заїжджі латифундисти. Ось піде економіка на поправку, земля подорожчає, тоді і поговоримо, обіцяють скептики. А так як криза в Україні може протривати ще енну кількість років, така постановка питання дуже зручна для консервації ситуації на невизначений час.

“Якщо ринок запрацює з 1 січня 2017 року, це створить великі можливості для спекуляцій. Невідомо, в чиїх руках зможе зосередиться 25% світових чорноземів. І це в той час, коли в усьому світі відчувається дефіцит продуктів харчування. Правильний підхід до питань землі може зробити Україну головною годувальницею світу “, – вважає заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

Він вважає, що відкриття земельного ринку на руку 7 млн. власників паїв – селянам і дрібним фермерам, які зараз не можуть продати своє майно і часто змушені здавати його великим агрохолдингам за копійки (орендна плата за гектар угідь в середньому по країні ледь перевищує 3 тис . грн / га в рік).

За даними Мар’яна Заблоцького, середня вартість гектара українських чорноземів на чорному ринку зараз становить близько $ 1 тис. / га.

“Якщо ринок легалізують, ціна тільки виросте. Адже зараз багато потенційних покупців просто не хочуть вплутуватися в різні схеми, за якими можна отримати ділянку у власністьі”, – розповів він.

За оцінками експерта, земля в разі зняття мораторію, може подорожчати приблизно на 25%. Андрій Кошиль вважає, що підсумкова ціна буде залежати від того, як саме будуть “відкривати” ринок.

“Були пропозиції обмежити коло покупців тільки фізособами українцями, обмежити площу угідь, сконцентровану в одних руках (100га), ввести 100% податок за перепродаж ділянки в перший рік після його купівлі, тощо. Все це може вплинути на ставки”, – нагадав він .

Але, швидше за все, продажу земель будуть завзято пручатися великі агрохолдинги. Незважаючи на те, що формально вони вже сконцентрували в своїх руках найбільші земельні банки, їм вигідніше платити селянам копійчану орендну плату, ніж шукати гроші для викупу чорноземів.

За матеріалами: UBR


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: