НОВИНИ

В Україні на одну водойму стало більше

06.09.2016 07:25

5 вересня у Києві за участю столичних  чиновників, народних та депутатів Київради, а також громадських об’єднань відбулось відкриття оновленого, повністю реанімованого озера Малий Небріж з належними умовами для відпочинку усією родиною. Захаращену, фактично зниклу водойму було перетворено на озеро з чистою прозорою водою повністю за кошти небайдужих киян.

Багато років озеро Малий Небріж своїм занедбаним неестетичним виглядом не тільки відлякувало людей, але й стало сміттєзвалищем і домівкою для незліченної кількості щурів та інших санітарно небезпечних тварин. Неодноразові звернення активістів до профільних установ щодо розчищення акваторії озера були проігноровані практичними діями. Тому згуртовані єдиною ідеєю врятувати Київ від екологічної катастрофи активісти об’єдналися в єдину громадську організацію «ЕкоГромада».

Першою глобальною та унікальною роботою ГО «ЕкоГромада» стало озеро Малий Небріж, над яким нависла загроза повного знищення. Унікальність даного проекту полягає в тому, що вперше в Україні природоохоронні заходи проводились відповідно до положень Водної Рамкової Директиви  Європейського Союзу 2000/60/ЕС.

Більше того, визначення  екологічного стану  гідроекосистем та якості їх вод у країнах Євросоюзу проводиться відповідно Європейських та національних  екологічних підходів на базі  положень Водної Рамкової Директиви  Європейського Союзу 2000/60/ЄС. Єдина водна стратегія міста – це найкраща європейська практика, що має відповідати вимогам Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу, перший етап імплементації якої має бути завершений в Україні в 2017 році. І саме Київ – місто багатьох річок та озер – має стати першим серед українських міст по впровадженню єдиної інтегрованої стратегії  управління водними ресурсами.

За кілька місяців ГО «ЕкоГромада» вдалося, зберігши державні кошти, витягнути з дна озера Малий Небріж більш ніж 70 тисяч тон мулу та сміття. Водне дзеркало озера збільшено з 0,9 га до 2 га. На сьогодні Малий Небріж має чисте дно і поновлене природне наповнення через донні джерела. Це була величезна цілодобова робота і, одночасно озеро Малий Небріж, це  – перший в Києві й Україні практичний крок до екологічного упорядкування водойм, зроблений завдяки поєднанню зусиль і неспокою громадськості та можливостей бізнесових структур.

 

За матеріалами: Прес-служба Асоціації рибалок України


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: