НОВИНИ

Українські дослідники розробили біосенсор для визначення безпечності продуктів

01.09.2016 11:48

Що можна зробити протягом 15-20 хвилин? Можливо, випити кави або чаю, можливо, перекусити сандвічем. До речі, а чи впевнені ви у своєму обіді? А як щодо того, аби перевірити якість продуктів, які ви споживаєте чи виготовляєте протягом такого часу? На противагу довгим лабораторним дослідженням, які займуть від одного дня до декількох тижнів, команда українських винахідників розробила пристрій BIOsens, який дає змогу дізнатися найнеобхідніше за той час, доки у вас ланч.

Людина часто споживає неякісні продукти, які кожного дня завдають шкоди здоров’ю та самопочуттю. Найчастіше, на що може розраховувати споживач – це контроль терміну придатності, однак всі розуміють, що цим нічого напевно сказати не можна.

В сучасному світі проведення аналізу безпечності продукції харчування можливе в основному тільки в лабораторіях, що займає багато часу, якого часто не вистачає, особливо в агросфері. Адже навряд фермер має розкіш дозволити собі попросити постачальника зерна зачекати тиждень, доки проведуть аналіз тільки що привезеної продукції. Як наслідок господарство може понести збитки.

BIOsens – це розробка українських вчених мобільної лабораторії безпечності продуктів харчування. Завдяки якій можна провести необхідну діагностику в реальному часі протягом 15 хвилин.

Принцип роботи простий і зрозумілий кожному, тому може забезпечувати обслуговування не лише людей, які на «ти» з технологіями. Пристрій підключається до смартфону або планшету, на якому встановлена відповідна програма. В самому приладі знаходяться біочутливі пластини, на які у вигляді рідини наноситься продукт для тестування. І за 15 хвилин готовий результат з’являється на мобільному  телефоні, який підключається через Bluetooth до самого пристрою. Ця технологія буде актуальною для фактично кожної сфери сільського господарства, а також в фармацевтичній промисловості, магазинах та ринках.

Основною економічною перевагою пристрою є економія часу, що є значним досягненням в глобалізованому суспільстві, де час – одна з найбільших цінностей.

«Якщо пристрій такого типу стартує в Україні він неодмінно вийде на міжнародний рівень та отримає вагому нішу серед винаходів, що пов’язані не лише з агросферою, а й з високими технологіями»

Як зазначають розробники, у світі не існує аналогу BIOsens, який функціонує на ринку. Тому  питання розробки подібного продукту є актуальним і над ним працюють не в одній країні. Наразі гострим є питання, хто першим зможе представити готовий якісний вирjб та вийти на ринок. Якщо пристрій такого типу стартує в Україні він неодмінно вийде на міжнародний рівень та отримає вагому нішу серед винаходів, що пов’язані не лише з агросферою, а й з високими технологіями. Завдяки чому Україна зможе показати наявний розумовий і технічний потенціал.  

 

«Ми – молода українська команда BIOsens і наш проект націлений на вирішення проблеми якості продуктів харчування. Сьогодні аналіз якості продуктів можна провести тільки в лабораторії. Це займає багато часу та потребує участі висококваліфікованого персоналу» – розповідає Андрій Карп’юк, засновник проекту BIOsens. Проект BIOsens займається розробкою приладу для експрес-діагностики с/г продукції, за допомогою якого можна протягом 20 хвилин провести аналізи на наявність мікотоксинів чи бактерій. Ми розробляємо продукт МейдІнЮкрейн – це мобільний Біосенсор, розрахований на експрес-діагностику безпечності харчового продукту. Біосенсорика – відносно нова галузь науки, яку започатковано в Україні на початку 80-х років українськими вченими. Одним з них є видатний вчений – професор Микола Федорович Стародуб. За останні 30 років під його керівництвом було реалізовано багато міжнародних наукових проектів. На сьогоднішній день, спільно з к.ф-м.н. Миколою Миколайовичем Мельниченком було розроблено методику отримання активної поверхні для визначення якості продуктів харчування. На сьогоднішній день, для того щоб провірити безпечність продуктів харчування, які ми споживаємо чи виготовляємо потрібно вести їх до лабораторії. Це займає багато часу і вимагає участі високваліфікованого персоналу. Ми займаємось розробкою біосенсору для експрес діагностики «by your self per 15 min» – зазначає Андрій Карп’юк.

Марія Ярмола, Agronews.ua

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: