НОВИНИ

У Житомирській області почали будувати ферми для вирощування равликів

09.09.2016 16:57


В Україні равлики до недавнього часу практично не споживалися. Але ситуація змінюється. Зараз страви з наземних молюсків подаються в престижних ресторанах Києва, а напівфабрикати з них продаються в супермаркетах великих міст, причому вся ця продукція завозиться з Франції та інших країн Західної Європи. У той же час в Україні є великі природні запаси виноградних равликів і сприятливі умови для їх розведення.
Збір, а також розведення виноградного равлика, смакові і лікувальні якості якого давно оцінили європейці, може стати прибутковим бізнесом і в Україні. Зайнятися цим може практично кожен, лише маючи кілька соток тінистого саду.

Так, в Житомирській області вже почали будувати равликові ферми. На цьому тижні, переможцем житомирського конкурсу “Кращий підприємець року”, в номінації “За інновації в малому і середньому бізнесі”, стала компанія “Ауліка” (директор Тимощук Наталія Миколаївна). Ця компанія вже майже два роки займається незвичайним для економіки Коростеня видом діяльності, а саме – вирощуванням, збиранням і обробкою равликів. Процес обробки і зберігання такого «сировини» досить делікатний. Равлики з Коростеня експортуються в Литву і далі в кращі ресторани Європи.

Ще один фермер з розведення “равликів” зізнався, що первинні інвестиції в нетрадиційне справу були просто смішними: покупка бензину для автомобіля – щоб поїздити по околицях і назбирати першу партію равликів, будівництво загородки і закупівля корми – висівок.
Розведення равликів в штучних, “тепличних” умовах є також гарантією того, що м’ясо, яке продається, буде вільним від різних забруднень – важких металів, пестицидів та іншого. Розмножуються равлики добре. Тільки їм потрібен простір. Нормальні умови для їх життя створені тоді, коли 40-50 равликів (тобто близько кілограма) живуть на 1 квадратному метрі.

У равликів потомство приносить кожна особина. Раз на рік, навесні, вони відкладають по 40-60 яєць. Потомство зростає досить швидко і в штучних умовах набирає товарну вагу приблизно за півтора року (в циклі “весна-осінь-весна”). “Товарним” вважається вага в 20-25 грамів і розмір близько 5 см. Навіть якщо частина нового покоління не виживе, все одно кожен равлик приносить в означений період до 1 кг приплоду. А витрачається на 1 кг делікатесу 2 кг корму. Таким чином, з 100 кг равликів можна отримати кілька тонн приплоду. Чим не бізнес?

Однак, технологія розведення равликів річ не проста і вимагає суворого дотримання тій послідовності операцій змісту, які розроблені для кожного конкретного виду.

У Житомирській області та по всій середній Україні поширена виноградна равлик. Люди, які вирішили зайнятися таким бізнесом, повинні уявляти собі життєвий цикл цього равлика, врахувати чинники середовища: температуру, вологість, тепловий режим. Наприклад, равлик не любить сухого континентального клімату. Однак йому не підходить і зайва вологість. Зазвичай равлик живе до семи років, але в умовах нашого клімату стає статевозрілим і товарним тільки на третій рік. Тобто, досягає тих розмірів, які дозволяють його використовувати як харчовий продукт. Тому треба розраховувати, що віддача буде не раніше, ніж через 2 роки. Як і будь-яка справа, розведення равликів вимагає професіоналізму і грамотного підходу. А ще терпіння.

За матеріалами: Журнал Житомира


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: