НОВИНИ

ТОП-5 українських експортерів меду

28.08.2016 11:06

Найбільшим зовнішнім ринком збуту меду, як і в минулому році, стала Німеччина. Туди було поставлено 42% всього експортованого меду, що на 13% більше, ніж у 2015 році. Лідером з поставок меду на німецький ринок традиційно були китайські постачальники, але останнім часом через низьку якість і довготривалий термін поставок німці все більше віддають перевагу українській продукції.

На ринок США було поставлено 17% української продукції в натуральному вираженні. У минулому році обсяг поставок до Сполучених Штатів Америки становив 22% від загального обсягу. Україна входить в п’ятірку головних постачальників меду до цієї країни. Імпорт меду в США зростає в зв’язку з тим, що власне виробництво в країні, яке і так менше ніж на третину забезпечує обсяги споживання, знижується, і понад 70% меду країна змушена імпортувати, і цей показник з часом лише збільшується.

Замикає трійку лідерів Польща з питомою вагою 17%, тоді як в 2015 році її частка була 20%. Істотно впали обсяги постачання меду з України до Литви – з 1469 тонн в 2015 році до 42 тонн в першому півріччі нинішнього року, Словаччину – з 1164 тонни в минулому році до нинішніх 42 тонн і Чехію – з торішніх 968 тонн до скромних 21 тонни за перше півріччя 2016 року. Падіння експорту пов’язане з тим, що Чехія виявила заборонені (протимікробні) речовини в бджолиному меді українського походження. Після цього виробники провели аудит і підтвердили, що український мед відповідає міжнародному сертифікату з харчової безпеки FSSC 22000.

Безумовним лідером експорту, з сумарною часткою 19%, став один з найбільших українських виробників меду – компанія “Бартнік” (5% поставок було здійснено компанією “Бартнік” і 14% компанією “Юкрейніан Бі”).

На другому місці розташувався великий оператор медового ринку, торішній лідер експорту – миколаївська компанія “Агро Іст Трейд”. Частка підприємства становила 14%, проти 16% в 2015 році.

Третє місце з питомою вагою 12% посідає Багатогалузевий концерн “Співдружність з Херсона”. У минулому році компанія займала 13% всіх експортних поставок меду.

Четверте місце з часткою 10% належить донецькій компанії “Український мед”, яка спеціалізується на закупівлі меду у пасічників з центрального, східного та південного регіону країни.

Замикає п’ятірку лідерів “Асканія-Пак”, що спеціалізується на фасуванні продуктів харчування. Експортувати мед компанія почала з минулого року, забезпечивши у 2015 році менше 1% від всього експортованого українського меду. У першому півріччі 2016 року частка компанії виросла до 6% в натуральному вираженні.

Найдорожчий бджолиний мед експортували компанії “Експотрейд-М” (Миколаїв), RUR GROUP S.A. (Київ) і “Титан (Кілія, Одеська обл.). Найдешевшу продукцію на зовнішній ринок відправили компанії “Бітрейд Вест” (Івано-Франкове, Львівська обл.) та “Медова корпорація Кельманн” (Херсон).

За матеріалами: Finance.ua

 


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: