НОВИНИ

Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт

06.09.2016 15:03

6 вересня у Києві в офісі Світового банку було презентовано комплексну програму для агробізнесу «Ваш урожай – наша турбота».

Розробники програми – страхова компанія АХА, IFC, Креді Агріколь Банк та аграрна компанія Сингента стверджують, що це буде принципово новий продукт на ринку агрострахування для пшениці, що дозволить розширити доступ до фінансування для аграріїв. Програма  буде доступна сільгоспвиробникам Полтавської, Черкаської та Вінницької областей.

Як зазначають представники продукту, основне  його завдання –  у збереженні  та захисті посівів та врожаю пшениці та деяких інших культур від ризиків, що виникають у процесі вирощування. Протягом перших трьох років роботи користувачі отримають спеціальні пільгові умови, консультативну підтримку та можливість взяти участь у тренінгах з агрострахування.

За умовами програми компанія Сингента надаватиме агровиробникам товарний кредит, а Креді Агріколь Банк  – грошовий кредит, а разом партнери покриватимуть до 50% витрат на оплату страхової премії, друга половина має бути оплачена агровиробником. Продукт перестраховано надійним міжнародним перестраховиком.

«Найголовнішим є те, що ми побачили зацікавленість в страхуванні всіх без винятку учасників агросектору – фінансових інститутів, фермерів, компаній-постачальників технологій вирощування с/г культур», – зазначив Максим Межебицький, віце-президент компанії «АХА Страхування». За словами Межебицького, за зимовий продукт франшиза становить 5% і критерієм для виплати є 50% загибелі посівів. Страхова сума складає до 80% всіх витрат на засоби захисту рослин та інше від компаній Сингента.

Читайте також: Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР)

«Наша команда використала міжнародний досвід у розробці цього продукту, який допоможе малим та середнім сільгоспвиробникам захистити свій врожай, а отже сприятиме розвитку та зростанню бізнесу. Ми сподіваємося, що така нова пропозиція буде сприяти більш активному використанню агрострахування в Україні», – зазначила Лія Сорока, керівник проекту IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії».

«Окрім фінансового партнерства для агрокомпаній, ми прагнемо бути банком-орієнтиром. Ми зацікавлені у створенні насправді ефективного комплексного страхового продукту для аграріїв, який мінімізує ризики для клієнта і для банку» – підкреслила Лариса Бондарєва, член Правління Креді Агріколь Банку.

«Зберегти свій урожай буває непросто, але ця програма розвіює міфи і страхи про складність роботи з продуктами агрострахування », – відзначила керівник з розвитку бізнесу« Сингента» в Україні Хелен Феірлемб.

Під час обговорення експерт ринку агрострахування, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін зазначив: «Це не вперше, коли постачальник матеріально-технічних ресурсів оплачує повністю або частинами страхову премію. З 2007 року працюють програми з підтримки покупки насіння, як правило озимого ріпаку, де вартість насіння компенсувалася страхуванням в разі загибелі посівів. Однак я вперше бачу, коли в групу об’єднуються постачальники матеріально-технічних ресурсів, банк і страхова компанія і діють спільно. Це інновація. Страхова сума не покриває всіх витрат. Виплата не може перевищувати 80% вартості СЗР від Сінгенти та іншого мінус франшиза в 5% від всіх витрат взимку. Це може істотно знизити інтерес до продукту. Що стосується страхування на літо, тут мова йде про те, що відшкодовуються також витрати, пов’язані з Сингентой, хоча згадали колеги зі страхової компанії, що страхова сума формується як 75% від середньорічного врожаю. В цілому, оцінюю цю програму як крок вперед. Сільхозвиробників, особливо дрібних, потрібно привчати до агрострахування. Але параметри цієї страхової програми особливого ентузіазму не викликають”.

«Оскільки існують три основні стейкхолдери, банк, страхова компанія та постачальник, я не бачу, як інші страхові компанії можуть співпрацювати. Тобто це вузьке коло для обраних. Основна відмінність програм компанії «Агрориск» в тому, що  ми страхуємо та відшкодовуємо  всі витрати, не залежно від їх походження, як прямі, так і непрямі. Наша програма ширша і передбачає і весняні, і осінні заморозки і посуху, і виплачується після франшизи до 90% витрат», – відзначив  експерт аграрного ринку Володимир Юдін.

Заступник міністра АПК Максим Мартинюк під час заходу відзначив: «В Україні передбачено відмову від спецрежиму ПДВ для аграріїв. Тому виникає потреба в інших формах державної підтримки сільського господарства. Уряд має намір у бюджеті на 2017 рік передбачити фінансову підтримку для фермерів, передусім для малих фермерських господарств, а загальний обсяг суми становитиме 2% від ВВП, приблизно 5 млрд. грн.

Читайте також: Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ

Розуміємо, що у зв’язку зі зміною клімату підвищуються ризики, і страхування стає все більш актуальним. У той же час такий важливий інструмент як страхування в Україні недостатньо працює. Так як аграрний сектор є одним з центральних в економіці країни, агрострахування має великі перспективи. МінАпк спільно з колегами працює над пошуком тих моделей, які могли би працювати на ринку агрострахування в Україні. На жаль, всі моделі агрострахування, які раніше застосовувалися, були неефективними або корупційними. Наразі шукаємо механізми, які б запровадили реальне агрострахування і мінімізували ризики виробників».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: