Суть проекту полягає у використанні теплової енергії, яка виділяється під час охолодження томатопродуктів, для нагріву води, що використовується у процесі їхнього приготування.
За словами директора фабрики Ольги Щербакан, раніше охолодження забезпечувалось проточною водою, яка потім скидалась у навколишнє середовище, а для нагріву води у приготуванні томатопродуктів використовувалась пара. Тепер охолоджуюча вода циркулює по замкнутому контуру і виступає середовищем для переносу теплової енергії. Таким чином, вдалося досягти подвійного ефекту: в одній частині системи отримали охолодження продукту, в іншій – практично безкоштовний попередній нагрів води для виробництва пари за рахунок обміну тепловою енергією.
Разом з тим, встановлення новітнього обладнання на підприємстві дозволило забезпечити більш стабільні параметри технологічного процесу охолодження та приготування томатопродуктів. При цьому функціонування системи та підтримка усіх параметрів повністю забезпечується автоматикою.
Результатом цього проекту стало скорочення споживання води на 60% і на 23% витрат енергії для виробництва кетчупів, заправок та червоних соусів на фабриці «Торчин».
У компанії стверджують, що річної економії вистачило б, щоб заповнити 13 олімпійських басейнів та нагріти воду у них з 0°С до 32°С.
Довідка: Nestlé – найбільший виробник продуктів харчування у світі. Штат компанії налічує 280 тисяч працівників. Nestlé належать 449 заводів у 83 країнах. Річний обсяг продажів Nestlé у світі сягнув у 2015 році 88,8 млрд. швейцарських франків. Продукція Nestlé представлена на ринках напоїв, кондитерських виробів, кулінарних продуктів, дитячого і спеціального харчування, заморожених продуктів, морозива, готових сніданків, мінеральної та столової води, а також кормів для домашніх тварин.
У травні 2003 року у Києві засновано ТОВ «Нестле Україна». У кінці 2003 року Nestlé S.A. придбала 100% акцій підприємства «Волиньхолдинг» (ТМ «Торчин»). В 2010 році Nestlé S.A. придбала ТОВ «Техноком», виробника продуктів швидкого приготування під ТМ «Мівіна».