Державна підтримка майбутнього врожаю вже починає впроваджуватися, у всякому разі, формально – Володимир Юдін

17.08.2016 15:23

Як уже писали AgroNews.uaумови страхування нового врожаю кукурудзи з державною підтримкою почали діяти 12 серпня. Умови враховують більшість сільськогосподарських ризиків на весь період вирощування. На думку експертів страхового ринку, найкраща модель для наших реалій – державно-приватне партнерство. Зокрема, за словами гендиректора компанії «Агрориск» Володимира Юдіна, дієвість такого механізму вже доведена багатьма країнами, серед них – Іспанія, США, Канада.

«За такої моделі ринок агрострахування України отримав би спільне корпоративне управління системою з боку держави і бізнесу, субсидування страхової суми з метою її здешевлення і перестрахування катастрофічних ризиків», – підкреслює він.

За розробленими МінАПК умовами страховими ризиками, нагадаємо, є град, удар блискавки, землетрус, лавина, земельний зсув, земельний або земельно-водний сель, сильний вітер, пилова буря, шквал, смерч, суховій, видування, сильний дощ, тривалі дощі, повінь. Також обіцяють страхування на випадок паводку, вимокання, посухи, зневоднення, ґрунтової кірки, випадіння рослин, пожежі, епіфітотії, масового розмноження шкідливого організму або шкідника рослин, вторинних хвороб рослин. Будуть застраховані посіви і на випадок протиправних дій третіх осіб стосовно посівів. Агрострахування кукурудзи та інших посівів необхідне, особливо з державною підтримкою, адже дозволяє фермеру вижити у критичній ситуації, упевнений Володимир Юдін.

«Врожай є основним капіталом аграрія. Під нього беруться кредити для проведення посівної. В разі втрати врожаю через природні катаклізми, аграрій залишається ні з чим, – попереджає експерт. – У разі страхування у надійній страховій компанії фермер навпаки отримує впевненість в тому, що його збитки будуть відшкодовані». При цьому від надійності страхової компанії залежить оперативність страхових виплат у разі настання страхового випадку. «Наприклад, компанія «Агрориск» працює тільки з перевіреними страховими компаніями. Наші фахівці дозволяють підібрати клієнту найбільш оптимальні умови страхування з урахуванням його побажань і фінансових можливостей», – підкреслює Володимир Юдін. Експерт зазначає, що державні субсидії на страхові продукти допомогли б підвищити рівень довіри феремерів до самої необхідності страхування своїх посівів – як кукурудзи, так і іншої продукції.

З огляду на вищевказане, можна рекомендувати аграріям більш ретельно ставитися до мінімізації можливих ризиків в своїй діяльності, страхуючи свої посіви, адже це дає впевненість у відшкодуванні можливих збитків у разі настання форс-мажорних обставин. При цьому треба пам’ятати: вірогідність отримання страхових виплат прямо пропорційна надійності вашого страхового партнера, а отже при його виборі краще звернутися за допомогою до людей, що безпосередньо працюють на ринку страхових послуг на боці клієнта – тобто страхових брокерів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: