НОВИНИ

Чотири варіанти реформування спецрежиму ПДВ від МЕРТ

08.09.2016 10:52

Вже кінець року не за горами, а рішення по головному питанню для аграріїв – що буде з пільговим ПДВ – до сих пір немає. Мінфін, МінАПК і МЕРТ не змогли виробити єдину позицію з цього питання. МЕРТ проаналізував чотири сценарії розвитку ситуації. Давайте розглянемо плюси і мінуси, кожного з них.

1. Повне скасування пільгового ПДВ.

Головний плюс від цього рішення – збільшення наповнення державного бюджету. Згідно з підрахунками МЕРТ, надходження в бюджет виростуть на 10,6 млрд грн в порівнянні з 2016 роком.

Очевидно, що такий крок негативно вплине на агросектор. У відомстві розуміють, що відмова від пільгового ПДВ призведе до скорочення фінансових можливостей аграріїв і падіння конкурентоспроможності продукції на зовнішніх і внутрішньому ринках. Також можливе банкрутство частини агрокомпаній через посилення податкового навантаження.

У відомстві підрахували, що через скасування ПДВ ВВП знизиться на 0,76%. Виробництво в сільському господарстві впаде на 6,2%, в тому числі на 3,4% в рослинництві та на 12,6% в тваринництві.

2. Повне відшкодування ПДВ аграріям

Це найбільш бажаний варіант для аграріїв, але й найменш реалістичний. У компаній буде більше залишатися оборотних коштів, собівартість продукції знизитися, підвищиться привабливість галузі.

Постраждає держбюджету – за підрахунками МЕРТ, він недоотримає 10,7 млрд грн. Передбачається, що збереження пільгового ПДВ призведе до зростання ВВП на рівні 0,46%. Виробництво сільгосппродукції виростить на 3,7%, з яких 5,1% в рослинництві і 0,7% в тваринництві.

3. Часткове відшкодування ПДВ аграріям

МЕРТ також розглядає компромісний варіант, при якому зберігається ПДВ для окремих категорій виробників сільгосппродукції, зокрема для тваринників, виробників овочів і фруктів, а також для виробників цукрових буряків.

Очевидно, що у виграші виявляться підприємства з описаних вище галузей, в той час як компанії, які спеціалізуються на вирощуванні зернових і олійних культур, постраждають.

При цьому сценарії зростання надходжень до бюджету очікується на рівні 5,7 млрд грн. Зростання виробництва сільгосппродукції очікується на рівні 0,6% (0,5% в рослинництві і 0,7% в тваринництві).

4. Зниження ставки ПДВ на продукти харчування

Останній варіант – зниження ставки ПДВ на продукти харчування і сировину для їх виробництва до 7%. Паралельно скасовується спецрежим з ПДВ. У цьому випадку, держбюджет може отримати додатково 5,6 млрд грн.

Серед плюсів такого підходу – зниження цін на продукти харчування тваринного походження і зростання коштів, які залишаються у виробників.

Несе такий варіант і багато ризиків, в першу чергу зростання імпорту продуктів харчування та сировини для їх виробництва.

Згідно з підрахунками МЕРТ, цей сценарій призведе до падіння сільгоспвиробництва на рівні 6%, в тому числі 3,4% в рослинництві і 11,9% в тваринництві.

Отже, підіб’ємо підсумки. Найбільш вірогідним розвитком подій буде прийняття першого або третього варіанту. Вони мають свої плюси і мінуси. З одного боку, в разі прийняття третього варіанту держбюджет недоотримає 4,9 млрд грн в порівнянні з першим сценарієм, але зате сільгоспвиробництво виростить на 0,6% в порівнянні з падінням на 6,2% при повній відмові від відшкодування.

У будь-якому випадку, скасування пільгового відшкодування ПДВ повинне відбуватися лише з запуском інших програм з підтримки аграріїв, в першу чергу в сфері пільгового кредитування. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв в наступному бюджеті закласти в бюджет 5,5 млрд грн на підтримку невеликих фермерів. Чи буде це реалізовано і яке рішення в підсумку візьмуть депутати, дізнаємося, швидше за все, в грудні в ході прийняття держбюджету на 2017 рік.

За матеріалами: Delo.ua


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: