НОВИНИ

Чисте поле під посів озимих культур

27.07.2022 09:09
shutterstock_438803230 low

Жнива в Україні в розпалі. А по їх завершенні аграріям необхідно буде відразу братися до підготовки до осінньої посівної кампанії. І щоб вона пройшла максимально ефективно, фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK  рекомендують попередньо провести «чистку» полів від важкоконтрольованих бур’янів, аби полегшити озимим культурам старт і створити всі умови для повноцінного росту та розвитку, пише  agronews.ua.

«Забезпечити посівам озимим культурам, зерновим та ріпаку, безконкурентне з боку сегетальної рослинності середовище – один із ключових моментів для повноцінного розкриття її генетичного потенціалу врожайності: адже від цього залежатиме забезпеченість рослин необхідними ресурсами, відповідно, їх ріст і розвиток, стійкість до несприятливих, стресових умов, здатність до успішної перезимівлі та відновлення весняної вегетації, і, як наслідок, майбутня врожайність, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Особливу загрозу майбутнім посівам створюють багаторічні коренепаросткові та кореневищні види бур’янів, що здатні розмножуватись як насінням, так і кореневою системою. Зазвичай вони проростають одночасно з культурними рослинами, проте розвиваються значно швидше від них, створюючи суттєву конкуренцію на початкових етапах вегетації за необхідні ресурси. Тому перед початком посівної кампанії озимих культур 2022 року я рекомендую попередньо провести «чистку» полів гербіцидами від бур’янової рослинності. Така обробка націлена на створення безконкурентного середовища для росту та розвитку майбутніх посівів і має на меті знищення максимально широкого спектра бур’янів, особливо багаторічних коренепаросткових і кореневищних видів. Найкращий час для проведення такої обробки – друга половина літа, тобто після збирання врожаю, коли у бур’янів відбувається накопичення та відтік пластичних речовин з вегетативної частини до кореневої системи: адже при такому внесенні забезпечується максимальне знищення кореневої системи у багаторічних видів».

Для того, щоб майбутні посіви не зіткнулися з конкурентами у вигляді злісних бур’янів, Олександр рекомендує віддати перевагу системним гербіцидам на основі гліфосату. Потрапляючи на поверхню бур’янів, ця діюча речовина розподіляються по всіх частинах рослини і рухається як по ксилемі, так і по флоемі до кореневої системи. Інгібування EPSP синтази призводить до припинення виробництва ароматичних амінокислот – триптофану, тирозину, фенілаланіну, необхідних для синтезу білків, внаслідок чого бур’ян гине. Така обробка допоможе ефективно очистити поля від однорічних та багаторічними видів бур’янів, у тому числі карантинних, і забезпечити рослинам озимих культур сприятливе середовище для росту та розвитку.

Для досягнення максимального ефекту «чистого поля» напередодні осінньої посівної кампанії фахівець радить віддати перевагу системному гербіциду Гліфовіт (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л у кислотному еквіваленті, 360 г/л). Він забезпечує надзвичайно потужну та швидку дію на бур’янову рослинність і при цьому не має післядії на культурні рослини й не накопичується в об’єктах навколишнього природного середовища.

Важливою перевагою є те, що Гліфовіт можна застосовувати в доволі широкому діапазоні температур і вологості повітря. Максимальна ефективність дії досягається при застосуванні в період інтенсивного росту бур’янів (але до початку їх цвітіння), що дозволяє позбутися всіх злісних багаторічних видів.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: