НОВИНИ

Чиновники пообіцяли передати пропозиції виноградарів до центральних органів влади

22.01.2020 15:27
bolgrad-01

Винороби Одещини звернуться до Уряду та Верховної Ради з проханням підтримати виноробну галузь. Чиновники пообіцяли, що отриманні до кінця січня від виноградарів пропозиції передадуть на розгляд до центральних органів влади, повідомляє прес-служба ОДА.

«Проблема зниження показників виноробства є комплексною. Проте я хочу відзначити деякі її складові. Це втрата окремих зовнішніх ринків, це, в окремих випадках, низька якість продукції, це недостатньо розвинений внутрішній ринок, наявність фальсифікату, це неякісний митний контроль щодо імпорту продукції та беззахисність, у зв’язку із цим, вітчизняних виробників. Пріоритетне завдання для нас – змінити цю тенденцію на позитивну», – заявив перший заступник керівника Одеської ОДА Овечкін.

У свою чергу представники виноробної сфери розказали про проблеми своєї роботи.

«Необхідно ввести сучасні світові стандарти якості та відповідальність виноробів за їхнє порушення. Крім цього, треба рекламувати не окремі компанії, а загальний національний бренд – наше вино. І коли воно стане повноправним конкурентом на міжнародному ринку, саме тоді виноробство стане вигідним і привабливим бізнесом в Україні, – заявив представник компанії «Болград» Володимир Масленков.

За загальними показниками площа виноградників Україні становить 43 тис. га, що становить близько 0,6% від загальної площі виноградників усього світу. Найбільшу територію займають виноградні насадження Одещини – 17,9 тис. га. Найбільші площі збирання винограду від загальної кількості показників розташовані у межах таких районів: Болградського – 21,3 %; Тарутинського – 16,6%; Білгород-Дністровського – 14,5%; Саратського– 8,8%; Татарбунарського –  7,3%; Овідіопольського – 7,1%, Арцизького – 6,6%.

Згідно зі статистичними даними, в Одеській області за 2019 рік було перероблено 83,45 тис. тонн винограду, що на 41,6% менше, ніж у 2018 році. Суттєве скорочення переробки винограду на виноматеріали спостерігається в Миколаївській області – 20,97 тис. тонн, що на 78,6% менше, ніж у 2018-му. В Херсонській за минулий рік було перероблено 14,93 тис. тонн, а це також на 49,7% менше від аналогічного показника у 2018 році.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: