ВАЖЛИВО

Україна може стати ринком збуту живих свиней

04.02.2020 15:04
881ec379b1e1036_1000x600

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) на нараді в Мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства подала пропозицію про скасування ввізного мита на живих свиней, масою менше 50 кг, та живих свиней, масою 50 кг або більше, розповів генеральний директор Громадської спілки «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко.

Фахівець пояснює таку позицію лише одним: в Асоціації «Свинарі України», яка входить до складу ВАР, є потужне датське лобі – третину складають датські свиноводи в Україні.

Собівартість 1 кг живої маси у країнах з розвинутим свинарством складає 0,8 євро/кг. В українських свиноводів – 1,4 євро/кг за даними самої ж Асоціації «Свинарі України».

“Закриття 2000 свинокомплексів в Україні впродовж останніх 5 років, дефіцит свинини – сприятимуть росту цін в Україні на забійних свиней і поросят масою 25 кг на вирощування.

У ВАР очевидно попит на свинину планують закривати не за рахунок розвитку свинарства в Україні, а за рахунок імпорт живих свиней.
Україна планомірно перетворюється в ринок збуту, навіть – живих свиней», – вважає Микола Бабенко.

Такі плани здаються цілком реальними, особливо на фоні 8 років протидії керівництва Асоціації «Свинарі України» запуску компенсацій свинокомплексам за свиней знищених у випадку АЧС, що призвело до масового закриття свинокомплексів і втрати десятків тисяч робочих місць в селах, таку думку висловлює експерт.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: