АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Чи може стати сільгоспником 4-ї групи ФОП-єдинник 3-ї групи, що здає землі в суборенду

09.10.2020 10:33
Screenshot-2020-07-16-at-14.04.371-scaled

Підприємець є платником єдиного податку на 3-й групі, але планує перейти до 4-ї групи. Крім того, має у власності 9 га землі, які використовує для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, а також має в оренді 20 га землі, які передані ним в суборенду. Чи є підстави для відмови у реєстрації єдинником 4-ї групи? Про це повідомляє Головбух, пише agronews.ua.

До платників єдиного податку 4-ї групи належать ФОПи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, за умови виконання сукупності таких вимог:

✅ здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

✅ провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

✅ не використовують працю найманих осіб;

✅ членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;

✅ площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

Тож, ФОП щодо якого в Єдиному державному реєстрі є відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, які надійшли від державного реєстратора до ДПС, має право обрати або перейти на четверту групу платників єдиного податку за умови здійснення виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилову, переробки такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продажем.

Діяльність з надання в оренду земельних ділянок платниками єдиного податку четвертої групи не передбачено.

Більше інформації для бухгалтера агропідприємства — на порталі Головбух .


«Головбух Агро» — єдиний в Україні повноцінний електронний журнал для бухгалтерів, які ведуть облік на підприємствах агропромислового комплексу.  Видання оперативно висвітлює законодавчі зміни, дає готові рішення робочих ситуацій, попереджає про ризики, убезпечує від штрафів та подає зрозумілі інструкції правомірних і безпечних дій. 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: