АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Чи може ФОП набути у власність землі сільськогосподарського призначення

23.07.2021 10:35
222134398_1238352463253095_7795401344154657639_n

Після старту ринку землі в Україні у деяких громадян виникло питання: чи може фізична особа – підприємець набути у власність ділянку сільськогосподарського призначення? Роз’яснення надають фахівці Міністерства юстиції у Facebook, пише  agronews.ua.

При проведенні державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомості суб’єктом права власності визнається саме фізична особа, яка може бути власником будь-якого майна, за виключенням майна, що не може перебувати у власності фізичної особи. При цьому правовий статус фізичної особи – підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності.

Це стає очевидним виходячи з такого.

Згідно із Цивільним кодексом учасниками цивільних відносин є фізичні особи та юридичні особи. Людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою.

Усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов’язки. Право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Вона реалізує це право за умови державної реєстрації підприємницької діяльності в порядку, встановленому законом.

Якщо особа розпочала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, уклавши відповідні договори, вона не має права оспорювати ці договори на тій підставі, що вона не є підприємцем.

Підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом.

Також Господарським кодексом передбачено, що громадянин визнається суб’єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 Кодексу.

Таким чином, реєстрація (як підприємцем) є правом громадянина – фізичної особи.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: