ВАЖЛИВО

Чому вирощувати картоплю стає невигідно для українців?

06.10.2019 07:00
potatoes-in-hand-e1512425021598

На найбільших гуртових базарах України вітчизняну картоплю продають по 8–11 гривень за кілограм. Завезена з-за кордону коштує 12–14. У сусідній Польщі за кілограм картоплі платять трохи більше дев’яти гривень , пише gazeta.ua

Цьогоріч картопля дозріла пізніше. Торік і позаторік урожай закінчували збирати в останніх числах вересня, цьогоріч роботи завершаться 15–20 жовтня, – говорить Оксана Руженкова, 46 років, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі.- Тоді ціна впаде. У гурті коштуватиме 6–7 гривень за кілограм, уроздріб – 10–12. Дешевше продавати невигідно.

Чому вирощувати картоплю стає невигідно?

— Населення щороку скорочує площі на 10 відсотків, — продовжує Оксана Руженкова. — Вигідніше вирощувати ягоди, продавати по 30–40 гривень за кілограм. Картопля понад чотири роки є збитковою для господарств. Вони витрачають на гектар більш як 70 тисяч гривень. Це добрива, пестициди та дизпаливо. У цю суму не входять зарплати сезонних працівників, плата за паї. При урожаї 40 тонн картоплі з гектара й витратах 70 тисяч гривень виробник зароб­ляє копійки. Картоплярство перетворилося на збиткове хобі.

Чому картопля дорога?

— Великі господарства відпускають дрібну бульбу по 3,5 гривні за кілограм. Велику і якісну — по 7–8 гривень. Ціни ростуть через попит. Це пов’язано з прогнозами поганого врожаю. Але то маніпуляції, цьогорічний урожай непоганий. У Європі середня врожайність становить 33 тонни з гектара. У господарствах Київської, Житомирської, Рівненської, Львівської, Волинської, Черкаської та Чернігівської областей зібрали від 40 до 48 тонн. Торік мали 54–56 тонн із гектара. Але картопля була гнила. 30 відсотків урожаю господарства відправляли на крохмальні заводи. Ми не радили людям затарюватися на сезон, бо картопля зіпсувалася б у льохах. Цього року не бачили жодного поля з гнилою картоплею.

Продаємо за кордон?

— Євросоюз увів карантинні правила. Україна має право постачати картоплю з ділянок вільних від карантинних організмів. Це поля, що з моменту посадки інспектор перевіряє три-­чотири рази на наявність шкідників і бур’янів. За два роки тільки вісім господарств опанували такий механізм обробки полів. Ми втратили білоруський ринок, раніше там із українського насіння вирощували 70 відсотків картоплі.

Звідки завозимо картоплю?

— Україні вистачає власної продукції. Займаємо друге-третє місце у світі за виробництвом картоплі — 22 мільйони тонн. Внутрішня потреба — 6 мільйонів тонн. Якщо в нас недобір урожаю на 50 відсотків, то лишається 11 мільйонів. Для внутрішніх потреб вистачить. Водночас цього року в Україну масово завозять гнилу російську та білоруську картоплю. Сьогодні це один із елементів продовольчої війни. У цих країнах розширили виробничі площі. За державні кошти набудували картоплесховищ. Українські супермаркети забирають білоруську картоплю, яку завертають Молдова, Сербія та Румунія.

Як боротися з неякісним імпортом?

— Ми вже надіслали лист у Службу безпеки, Державну фіскальну службу та Кабмін. Просимо повернути інспекторів на кордон. Щоб перевіряти картоплю, яку завозять в Україну, на наявність хвороб і шкідників. Також звернулися до СБУ, бо в українських супермаркетах продають контрабандну картоплю. До боротьби мають долучитися і люди. На базарах не лінуйтеся запитувати, звідки привезли картоплю. В Україну не можна завозити насіннєву під виглядом товарної. Перша небезпечна для здоров’я, бо в процесі вирощування її 12 разів обробляють пестицидами. Якщо на ринку побачили насіннєву картоплю, яку продають під виглядом товарної, пишіть скаргу в Держпродспоживслужбу. Інспектори візьмуть проби продукції.


4,3 тисячі тонн картоплі завезли в Україну із-за кордону протягом серпня, порахували в Держстаті. Це найбільше за всю незалежність. Продукції імпортували на $795 тис. Раніше за кордоном купували 3–5 тис. т картоплі на рік.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: