НОВИНИ

Чому варто обережно вживати полуницю та черешню

08.06.2021 16:32
strawberries-and-cherries_5eda38d48d381

Початок червня є зірковим часом головних солодощів, що знаменують прихід літа: полуниці й черешні. Чому потрібно встигнути насититися цими ягодами повідомляє Vogue.ua, пише agronews.ua.

Ягоди — знахідка для ласунів, прихильників детоксу й тих, хто хоче бути завжди молодим. У них безліч корисних властивостей: від низької калорійності й насиченості антиоксидантами до позитивного впливу на здоров’я серця й можливого впливу на сповільнення росту ракових пухлин. Цього разу ми вирішили відмовитися від комплексного підходу й розібратися в тому, який вплив на наш організм мають ягоди полуниці й черешні та чи є в них побічні ефекти.

Полуниця є прекрасним джерелом вітамінів С і В9, мангану й калію. Вітамін С потрібен для імунної системи й здорової шкіри; вітамін В9, відомий як фолієва кислота, — для нормального росту тканин і особливо важливий для здоров’я вагітних жінок і літніх людей; манган і калій — для здорового функціонування більшості процесів, що відбуваються в організмі людини.

Ягоди полуниці на 91% складаються з води й багаті на рослинні сполуки, що можуть бути корисними для здоров’я серця й контролю рівня цукру в крові.

Вживання полуниці також багато в чому пов’язане з профілактикою різних хронічних захворювань. Серед доведених переваг є реальна можливість поліпшити здоров’я серця, знизити рівень цукру в крові й навіть допомога в запобіганні деяким онкологічним захворюванням.

Протипоказання:

Алергічна реакція на полуницю не рідкісне явище. Найчастіше вона трапляється в дітей, але люди з розвиненою алергічною чутливістю до пилку або яблук також можуть відчувати дискомфорт, вживаючи полуницю.

Крім того, у полуниці містяться гойтрогени, які можуть порушувати функцію щитоподібної залози в людей з відповідними проблемами. Також обережними з полуницею потрібно бути людям із захворюваннями нирок.

Черешня, як і безліч ягід, є гарним джерелом вітаміну С, калію, клітковини та інших поживних речовин, потрібних нашому організмові для оптимального функціонування. Вся черешня, від жовтих до темно-бордових ягід, багата на антиоксиданти й протизапальні сполуки, які можуть знизити ризик хронічних захворювань і поліпшити загальний стан здоров’я.

Серед унікальних властивостей черешні є також потрібна більшості спортсменів здатність швидко відновлюватися. Вживання черешні, а особливо таких кислих плодів, може поліпшити спортивні результати, зменшити м’язові ушкодження й знизити чутливість.

Завдяки наповненості калієм й антиоксидантами черешня має потужні захисні властивості для серця. Також є дослідження, які підтверджують, що протизапальні властивості черешні можуть допомогти тим, хто страждає на артрит і подагру. Окремі сполуки разом з мелатоніном сприяють поліпшенню якості сну в деяких людей.

Протипоказання:

Як і в разі з полуницею черешня має кілька вад. З обережністю до цієї ягоди потрібно ставитися вагітним і годувальницям, дітям до трьох років і в разі індивідуального несприйняття окремих складників ягоди або наявності інших алергій.

Ліпше відкласти вживання черешні до кращих часів (а то й назавжди) людям з розладами кишківника, синдромом подразненого кишківника, у разі захворювань шлунка й підшлункової залози, а також у разі абдомінального синдрому.

Якщо є такі побоювання, консультація у фахівця суворо обов’язкова.

Нагадаємо, що в Україні посилять охорону географічних зазначень для сільгосппродукції.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: