ВАЖЛИВО

Стало відомо, чому в 2021 році Україну очікує масове закриття свинокомплексів

21.11.2020 16:01
Babenko1

З відкриттям ринку землі «соціальні проєкти» втратять сенс, з 2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів і молочних ферм. Позицію виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» Миколи Бабенка про масове закриття неефективних свинокомплексів з 2021 року ще шість місяців тому викликала значний резонанс у агробізнесі і в ЗМІ. В інтерв’ю agronews.ua Микола Бабенко розповів, що очікувати українському свинарству в 2021 році, як зупинити падіння свинарства і дати поштовх його розвитку в Україні.

– Пане Миколо, як ви оцінюєте через 6 місяців ситуацію в свинарстві?

Всі умови склалися саме так, що в 2021 році шанс утриматися в ринку мають лише ефективні бізнеси, які мають конкурентну собівартість.

– Чому так трапилося?

Перше причина – перевитрати кормів. Якщо порівняти свинарство України, навіть, з ЄС, в 2019 році витрати кормів у собівартості свиней були більші на 40%, це при тому, що завдяки меншим цінам на сировину, корми в Україні були дешевші на 30%. Ми опублікували ці дані.

Друга – подорожчання зернових на 50%. Відповідно в кого свинарство було неефективним – стане ще більш неефективним, а по факту буде просто приносити великі збитки.

Третя причина – ціни на свиней будуть зменшуватися і далі. Сусідство з ефективним вирощуванням свиней в країнах ЄС і надлишок там виробництва свинини – не можна ігнорувати. Тисне на ціни на свиней зменшення споживання м’яса через карантин і закриття закладів харчування. Навіть, новорічні свята через COVID-19 будуть під загрозою, що може ще зменшити попит на м’ясо.

– Який вихід ви бачите для свинарів?

Всіх, хто працює в тваринництві і переробці, об’єднує постачання доступних, поживних продуктів українцям або на зовнішні ринки. Такий результат створюється комбінацією трьох факторів: ефективність виробництва; керування витратами та створення доданої вартості. Корми, ветпрепарати, вирощування, м’ясопереробка, торгівля — це один ланцюг, а не просто окремі галузі з власною мотивацією, принаймні так має бути. Тож логіка дуже проста — весь ланцюг має працювати злагоджено, а не в протистоянні свинарства, переробки і торгівлі.

Ми маємо взаємодіяти з користю для споживача, а не фіксуватися лише на одній ланці. Власне, це я і бачу своїм головним завданням на посаді виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» — сприяти консолідації галузі, спільно з партнерами і учасниками Асоціації створювати нові механізми взаємодії, вчасно реагувати на потреби всього ланцюга від поля до столу, представляти інтереси учасників на рівні державних установ.

Просто лишити все, як є, вже не вийде. Ми повинні запропонувати ринку модель вирощування свиней із гарантованою конкурентною собівартістю 1 кг у 15-30 грн.

Консолідація підприємств — це глобальна тенденція в тваринництві?

Так, абсолютно. Об’єднання виробничої і переробної ланок є синергійним для обох сторін — тваринницький комплекс отримує гарантований збут і прибуток, зосереджується на технологічних процесах, переробні підприємства отримують повне завантаження потужностей, планують логістичні процеси відповідно до власних потреб, забезпечують постійну передбачувану ціну та якість продукції, що дуже цінують споживачі.

У світі ТОП-10 компаній тримають більше 5 млн голів свиноматок. На вершині списку американська Smithfield і китайська WH Group. Кожна з ТОП-10 вирощує і переробляє щорічно десятки мільйонів голів свиней. Окрім американських, китайських, бразильських, світовими лідерами є компанії з Франції, Іспанії, Німеччини, Нідерландів та Данії. Майже всі ці компанії вертикально інтегровані, адже це є єдиний шлях для експоненційного розвитку в м’ясній галузі.

Наскільки складним є процес інтеграції підприємств?

Програми, системи автоматизації процесів, які зараз є на ринку, вирішують питання консолідації швидко й ефективно. Це те, що в принципі має бути впроваджено на кожному сучасному підприємстві, щоби бути конкурентоздатними на українському і глобальному ринках. Але, сьогодні, за нашими оцінками, не більше 10% тваринницьких комплексів мають такі системи. Втрачається ефективність, собівартість часто перевищує ринкові ціни.

Програмне забезпечення управління свинокомплексом дозволяє повністю персоналізувати задачі і процеси, додавати зв’язки і узгоджувати роботу з новими контрагентами, в реальному часі контролювати собівартість тощо. У компаній, які виробили нову функціональну оргструктуру та впровадили ефективну систему управління процесами, проблем з об’єднанням не має бути.

Чи бачите ви перспективу приходу нових інвесторів в м’ясопереробну галузь?

Такий процес теж можливий. Однак останні роки багато хто пішов з цього бізнесу. Бар’єр входу у м’ясопереробну галузь значно вищий, ніж, наприклад, у вирощування. Ми в Асоціації «М’ясної галузі» раді новим учасникам і створюємо умови, щоби збільшувався ринок споживання, а це і збільшення діючих виробництв, і створення нових.

Сподіваюсь, що і в профільному міністерстві, і у Верховній Раді розуміють необхідність руху назустріч нашим ініціативам: мова йде про створення тисяч робочих місць, бюджетні надходження, розвиток інфраструктури селищ і малих міст, повернення в Україну талановитої молоді, нарощування експорту та багато інших факторів, які роблять країну сильнішою.

Чи є вже в Україні успішні приклади інтегрованих підприємств і якою ви бачите інтеграцію?

Так, є. Найвідоміші та найбільші серед них – «АПК-Інвест», «Глобино», «Барком». Вони стали піонерами, першопрохідцями у вертикальній інтеграції. Ми вивчаємо їхній досвід і досвід компаній з інших країн, щоб ефективно консолідувати вирощування і переробку.

Що потрібно,  щоб зупинити падіння свинарства і дати поштовх його розвитку в Україні?

✅ Асоціація “М’ясної галузі” спільно з Центром підвищення ефективності в тваринництві (СІАВ) створює умови для зниження собівартості вирощування, щоб ціни на м’ясо були доступні. В 2020 році до найвищої собівартості вирощування додався ріст цін на зернові на 40%. Зниження собівартості стало задачею №1 бізнесу в свинарстві.

✅ Ми вирішили не чекати закриття ще сотень, а може й тисяч українських свинокомплексів і ініціюємо 5-річну програму підтримки розвитку свинарства в Україні «Нове свинарство 2025». Вона має на меті стимулювати вирощування свиней для потреб м’ясної галузі України до 20 млн голів одночасного утримання та більше. Саме така кількість свиней в Україні вже утримувалась на 1991 рік.

✅ Сьогодні українські свинокомплекси вже отримали доступ до найінноваційнішої генетики у світі – Topigs Norsvin, яка допоможе зменшити витрати кормів і собівартість до рівня найнижчої в світі. Для “Нового свинарства” – це великий крок вперед, своєрідний стандарт якості, коли конкурувати на ринку доводиться лише собівартістю. Це великий крок не тільки для свинарства, а для економіки та, насамперед, споживачів, бо це ще і доступні ціни на м’ясо.

✅ Також, ми зробили можливим контроль собівартості вирощування свиней в реальному часі завдяки створеній Центром підвищення ефективності в тваринництві програмі  PigCentre –  першої програми управління свинокомплексом з контролем собівартості в реальному часі.

Микола Бабенко  також наголосив, що свинарство в Україні все ще йде до краху через корупцію, фальшування, порушення технології, неефективне ведення бізнесу і як наслідок – найвищу собівартість в Європі.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: