НОВИНИ

Чому українські аграрії мають переплачувати за добрива, – УКАБ

29.05.2020 13:02
6515

Битва за врожай цього сезону ще важча – для забезпечення конкурентності вирощеної вітчизняної продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, сільгоспвиробниками оптимізуються всі витрати. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.

Наразі планується обмеження імпорту добрив з інших країн, зокрема ЄС. Проте, за даними ІАА «Маркер», станом на 25.05.2020 року ціни на вітчизняні добрива перевищують імпорті, йдеться у повідомленні.

Так, різниця на карбаміді становить 22 $/т або +11%, КАС 37 $/т (+30%), аміачній селітрі 54 $/т (+39%), комплексних добривах (NPK) 92$/т (+31%).

Чому українські аграрії мають платити значно більше? Чим викликано таке відхилення у цінах? – задають питання аграрії.

Розглянемо баланс ринку добрив

Виробництво азотних добрив минулого року було рекордним за останні 5 років та становило понад 4,4 млн т, що на 22% перевищує середній показник за зазначений період. Споживання азотних добрив стабільно зростає та становить 4,2 млн т, що перевищує на 14 % середній показник за 5 років.


Експортні поставки продукції протягом останнього року зросли більше, ніж у 2 рази та становлять 1 млн т. Імпорт азотних добрив протягом двох останніх років поступово скорочується.

Крім того, зважаючи на торгівельні обмеження, змінилась географія поставок добрив до України. Минулого року ключовими партнерами з поставки аміачної та аміачно-вапняково селітри стали Литва, Білорусь, Туркменістан, Єгипет та Польща. Карбамід переважно постачався з Грузії, Туреччини, Болгарії, Польщі та Казахстану. Ніша РФ зменшується та заміщається іншими країнами, вважають в УКАБ.

Нагадуємо, введення квот – це корупційна схема, яку зараз намагаються протягнути, – вважає генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: