ВАЖЛИВО

Чому рекордний врожай кукурудзи обернеться головним болем для аграріїв

07.10.2019 09:28
845701_2307464

 Не встиг розпочатися в Україні новий сезон збору головної зернової культури — кукурудзи, а сільгоспвиробники та трейдери вже надивилися і на стрімке зростання цін на культуру, і на не менш стрімке «кукурудзяне» цінове піке, пише landlord

Ще навесні ринок очікував досить спокійного сезону 2019/2020 маркетингового року з великим обсягом пропозиції кукурудзи у світі. Звичайно, всі прогнози робилися з невеликою поправкою на погодні умови, але так зазвичай відбувається кожного року.Українська кукурудза врожаю–2019 на той час контрактувалася за форвардними контрактами за цінами, близькими до $150 за 1 тонну на умовах CPT. Але спокій ринкових гравців порушили зливи в американському кукурудзяному поясі. Як наразі почувається ринок кукурудзи та які перспективи відкриває перед ним новий сезон?

Зазначимо, що цього року згідно з оцінками USDA наша країна знову може зібрати рекордний врожай кукурудзи. Департамент сільського господарства США прогнозує, що українське виробництво сягне 36 млн т, а експорт становитиме 30 млн т (згідно з вересневим звітом).

Не всі локальні аналітики згодні з цими прогнозами та очікують, що виробництво кукурудзи в Україні буде не таким значним. Факторами ризику називають спекотні погодні умови наприкінці літа, які призвели до зниження врожайності, насамперед у південних та центральних регіонах. Водночас відмітимо, що цьогоріч, за даними аграрного відомства, українські аграрії збільшили посівні площі під кукурудзу на 9% до 4,97 млн га. Тож навіть при скороченні врожайності Україна дійсно може отримати ще один рекордний врожай.

Зазвичай великий врожай супроводжується великими ризиками. Насамперед, це логістичні труднощі, з якими аграрії та трейдери стикаються щороку. Враховуючи цьогорічний рекордний рівень виробництва та необхідність експорту пшениці, на початку осені виробники кукурудзи можуть зіткнутися з проблемами її доставки до портів, та, звичайно ж, з низькою ціною.

Деякі виробники все ж змогли скористатися літнім зростанням цін по форвардних контрактах та продати частину свого майбутнього врожаю за привабливими цінами. Але, за інформацією з ринку, обсяги форвардних продажів становили лише 10–15% від очікуваного врожаю.

Таким чином, більшості виробників треба буде або змиритися з наявною ціновою кон’юнктурою ринка, або сподіватися на більш привабливі цін. На додачу до цього виробники аж ніяк не очікували такого значного укріплення курсу української гривні, що робить поточні ціни на кукурудзу для них вкрай неприйнятними. З іншого боку, багато виробників потребують оборотних коштів та мають складнощі зі зберіганням врожаю, що буде штовхати їх до продажу, незважаючи на можливе зростання цін у майбутньому.

Зростання цін: питання відкрите

Питання, чи є підстави очікувати значного зростання цін, окрім щорічної сезонності, наразі залишається відкритим. Незрозумілою також є і ситуація з фінальними показниками врожайності у США та обсягом виробництва кукурудзи в Україні, що у разі значного відхилення у менший бік від поточних прогнозів може стати поштовхом для зростання цін.

Великі надії ринок покладає, як і минулого року, на гарний попит на нашу кукурудзу з боку країн ЄС. Але, як ми відмітили вище, Україна неминуче зіткнеться на цьому ринку з великим обсягом пропозиції з боку виробників з Південної Америки. Деяке полегшення, з огляду на непривабливі експортні ціни, могла б внести помірна девальвація гривні до кінця року, але вже навіть досвідчені економічні аналітики відмовляються прогнозувати подальшу динаміку валютного курсу.

Підсумки

• Україна в цьому сезоні окрім рекордного врожаю пшениці може оновити ще й рекорд із виробництва кукурудзи.

• Укріплення курсу гривні з початку року ускладнило боротьбу за конкурентоспроможність української кукурудзи на світовому ринку, насамперед з країнами Південної Америки, валюти яких знижувалися до американського долара.

• Багато виробників будуть очікувати більш високих цін на кукурудзу.

• Чи зможемо ми повернутися до рівнів форвардних цін у першій половині літа, наразі залишається під сумнівом.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: