АГРОРЕГІОНИ

Черкаські аграрії очікують хороший врожай

01.03.2024 16:21
Черкаські аграрії очікують хороший врожай

Аграрії Черкащини завершили підживлення озимих культур. Озиминою в області засіяно 229 тисяч гектарів землі. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Погода рівномірному підживленню не сприяла, однак врожай прогнозують непоганий, розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

Фермер Микола Дубина засіяв озимими культурами 40 гектарів сільськогосподарських земель. Це третина зі 120 гектарів його угідь. Розповів, які добрива вноситиме в ґрунт після жнив:

“Гній – це органіка. Уже на осінь ми його внесемо. Після збору пшениці, під оранку – буде добре”.

озима

Посіви, зазначив аграрій, перезимували добре. Тож і врожай очікує хороший:

“Вологи вистачало, майже всю зиму йшли дощі. Це добре, озимина не вимерзла. Якісь випади будуть, відсотків 8-10, але це нормально, це щороку так. Якщо погода не зміниться і нічого не переб’є, то будуть навіть більші результати, ніж минулого року”.

Прогнозує вдалий урожай озимих і директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко. З його слів, аграрії області засіяли ними 229 тисяч гектарів землі. Це на 47 тисяч менше, ніж попереднього сезону. Тоді озимими культурами засіяли 276 тисяч гектарів землі області.

“Якщо говорити про продовольчу безпеку, то площ під озимими культурами вистачає для задоволення потреб”, – зазначив він.

Втім, погода рівномірному підживленню не сприяла, додав Роман Косенко:

“Бачимо зміни в природі не в кращий бік, тобто не в допомогу аграріям. Коли на полях залишається певна частина снігу і розкидають добрива, воно краще спрацьовує. Тоді сніг починає танути, добриво пробирається на глибину залягання основної маси кореня, і врожаї кращі”.

Снігу не чекали, тож добрива вносили під час дощу, розповів працівник фермерського господарства Руслан: “Аміачну селітру на озиму пшеницю вносили в дощ восени. Другу частину будемо вносити сівалкою прямо в ґрунт”.

Тепер чекають, поки рослина підросте:

“Пізніше ми уже підживимо її по листках карбамідно-аміачною сумішшю, а далі, якщо цього не вистачить – ще внесемо сівалкою упоперек сіяного якесь міндобриво”.

Частину урожаю фермер планує продати. Іншу — віддасть на переробку, якщо ціна буде занизькою.

“Вісім тонн із гектара – це буде нормально, якщо так буде цього року”, – зазначив він.

Також пояснив, як нині фермери переорієнтовуються на ринок:

“Ми спеціально сіємо соняшник, ячмінь, кукурудзу. З соняшника робимо олію. Лишається шрот, з якого потім робимо гранульований корм. Закупляємо, приміром, курей, молодняк. Потом вирощуємо їх – все вкидаємо туди, – і фактично отримуємо уже м’ясо, яке йде на ринки і в магазини”.

Перегляди: 2


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: