НОВИНИ

Українські школярі розробили унікальну модель водоочищення

30.03.2020 18:03
fdf6015f421427de

Модель автономної станції водоочищення для окремого домогосподарства, яка працює на вторинній сировині, розробили двоє одинадцятикласників черкаських шкіл. Над проектом діти працювали два роки під керівництвом вчительки біології Людмили Довгаль. Зараз вони чекають запрошення на Олімпіаду Геніїв, яка відбудетсья у Нью-Йорку влітку, з посиланням на Суспільне, пише agronews.ua.

Учениця Черкаської школи №11 Марія Новікова у науковому проекті відповідала за біологічну частину. Додає, що ця робота тривала два роки:

– Протягом довгого часу вирощували біоплівку, не завжди це було досить успішно, інода вони гинули. Потрібно 40 днів, щоб виростити одну біоплівку і це такий досить енергозатратний процес.

Одинадцятикласник Нікіта Товстопят відповідав за інженерне втілення і за основу взяв аналог класичної водоочисної станції:

– Потрібно було зрозуміти, як це все розмістити так, щоб це все було компактно, доцільно і взагалі працювало. І саме моя робота полягала у конструюванні цієї модельної установки, що показує нам, який вигляд буде мати станція насправді. Я проживаю у приватному будинку і для мене така станція була б надзвичайно корисною. Взагалі моя зацікавленість полягає у тому, що воно може бути корисним для мене також.

Вчителька біології та наукова керівниця школярів Людмила Довгаль каже, що на початку дослідження дітей цікавило питання біохімічної очистки води, і далі, за підказкою професора ЧДТУ, почали розробляти проєкт автономної станції водоочищення для окремого господарства:

– Ми вирішуємо дві проблеми одночасно: забруднення поліетиленовими відходами довкілля і очищення ідентифікації води. Використовуємо те, що мало би стати відходами для того, щоб краще, якісніше, очищати стічні води.

Наукову розробку школярів консультував професор Черкаського державного технологічного університету Геннадій Столяренко:

– Процес інтенсифікації – переробки відходів розглядалися у нас на кафедрі неодноразово в інших технологіях. Але їх головне завдання, як я розумію, була мінімізувати витрати використовуючи на стадії очищення відходи, відходи від споживання води.

У лютому школярі із науковим керівником стали переможцями Всеукраїнського конкурсу “Еко-Україна” у номінації “Хімічна технологія”, де їм надали рекомендацію для участі у “Олімпіаді геніїв”.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: