За даними дослідників з Університету Ватерлоо (Канада), врожайність цієї ягоди може знизитися 40% через підвищення температури. Це означає, що полуниця може стати дефіцитним товаром і її ціна може стрімко злетіти вгору. Про це повідомляють у U-Food Association.
«Вчені застосували новітні методи аналізу для проведення цього дослідження. Виявилося, що навіть незначне підвищення температури на 1,7°C може суттєво зменшити врожайність полуниці на 40%. Це може мати серйозні наслідки не лише для любителів цього фрукту, а й для економіки в цілому», – йдеться у повідомленні.
Полуниця є надзвичайно важливим продуктом для економіки Каліфорнії та США, а її ринок у 2022 році перевищив $3 млрд.
Щоб уникнути негативних наслідків зміни клімату, вчені рекомендують переходити на сталий агрономічний підхід. Це включає оптимізацію зрошення для підтримки водопостачання під час спеки, використання крапельного зрошення, планування робіт для уникнення піків спеки, а також впровадження затінення рослин і споруд для зменшення теплового стресу.