ВАЖЛИВО

Через зміну клімату українські аграрії можуть збільшити площі під спельту

15.05.2020 13:02
chto-takoe-spelta

Зерна спельти зовні схожі на пшеницю, хоча дещо крупніші і мають більш жорстку луску. З одного боку, це робить спельту стійкішою до різних погодних умов, а з іншого боку – ускладнює її обробку: зерно вимолочується з колосків разом з лусочками, що ускладнює його подальший перемол в борошно. Про це пише agronews.ua.

Спельта (також відома як полба) найбільш активно вирощувалась в Україні до середини минулого сторіччя. Сьогодні спельта культивується переважно в Тернопільській, Рівненській, Хмельницькій і Черкаській областях.

За її відносно невеликої середньої врожайності (близько 25 ц/га), особливості клімата і почв України в цих регіонах дозволяють вітчизняним фермерам у рази збільшувати збори даної культури з засіяних площ. Так, в 2014 році в деяких господарствах Тернопільської і Черкаської областей було задокументовано врожайність спельти в межах від 48 до 65 ц/га.

Наразі спельта на біржах України продається за ціною 14 тис грн/т з ПДВ за умови поставка на склад.

В залежності від класу, масова доля білка в спельті сягає 27-37%. Для порівняння: в пшениці в перерахунку на суху речовину складає не менше 12-13%.

Харчові продукти зі спельти користуються підвищеним попитом в країнах Європи, Африки, Близького Сходу і США. Тобто всюди, де обрано курс на здоровий спосіб життя і поступовий перехід до органічного харчування. Адже поживні речовини спельти мають високий рівень розчинності і швидко засвоюються організмом. Тому продукти зі спельти показані людям з вадами травлення і надмірною вагою, яка признана хворобою в багатьох країнах світу. Також білки спельти є гіпоалергенними, що дуже актуально для людей, які мають алергію на глютен.

Нагадаємо, Уряд планує фінансово допомогти аграріям, які втратили посіви.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: