НОВИНИ

Через війну чверть українських домогосподарств скоротили сільгоспдіяльність

16.12.2022 15:31
d0b35c1ada48018181aa3c96bb28930f_M

Після дев’яти місяців війни в Україні сільські домогосподарства все більше страждають, і багато хто з них змушений скорочувати або відмовлятися від сільськогосподарської діяльності. Про це свідчать результати нового дослідження, проведеного Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО), передає SEEDS.

Так, результати загальнонаціонального опитування сільських домогосподарств показали, що кожний четвертий із 5 200 опитаних респондентів скоротив або припинив сільськогосподарське виробництво через війну.

«Сільськогосподарський сектор України є важливим джерелом коштів для існування для приблизно 13 мільйонів українців, які проживають у сільській місцевості. У той час, як близько двох третин сільськогосподарської продукції виробляється підприємствами, сільські домогосподарства виробляють близько 32%. У звіті зазначено, що 25% українського сільського населення, зайнятого у сільському господарстві, припинили свою діяльність чи скоротили виробництво через війну. Ситуація набагато гірша у найбільш залежних від сільського господарства регіонах України, де постраждали понад 40% сільських сімей», – сказав П’єр Вотє, голова Представництва ФАО в Україні.

Наслідки війни більш помітні у областях (районах) вздовж лінії фронту, вони також широко відчуваються у решті країни.

«У звіті основна увага приділяється тим домогосподарствам, які переважно займаються присадибним господарством та дрібним сільськогосподарським виробництвом. Хоча вони офіційно не визначені як фермери, вони відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки, доходів та засобів для існування сільського населення, забезпечуючи власне споживання продуктів харчування, а також продаючи продукцію на місцевому рівні, таким чином сприяючи місцевим ланцюжкам постачання», – сказала Лавінія Антоначі, координатор оцінки.

Відповідно до результатів дослідження, кожен четвертий респондент скоротив чи припинив сільськогосподарське виробництво через війну, при цьому в деяких областях, включаючи Сумську, Дніпропетровську, Одеську, Чернігівську та Миколаївську, цифри вищі (йдеться про понад 40% сільських домогосподарств у цих регіонах).

Читайте також: росія вкрала українського зерна щонайменше на мільярд доларів, – Bloomberg

Збільшення витрат сільськогосподарського виробництва як у рослинництві (72% домогосподарств), і на тваринництво (64% домогосподарств) через війну широко відчувалося по всій країні.

Більше половини сільських домогосподарств повідомили про зниження доходів по всій країні, порівняно з тим самим періодом минулого року. У прифронтових областях ця тенденція більш виражена: Сумська – 67%, Миколаївська – 65%, Донецька – 63%, Запорізька – 63%. Внутрішньо переміщені особи та репатріанти більше страждають від скорочення доходів.

Щодо витрат на продукти харчування, то більше половини опитаних сільських домогосподарств повідомили, що у період з червня по вересень 2022 року витратили понад 50% своїх загальних витрат на продукти харчування. У прифронтових областях майже кожен п’ятий респондент (18%) заявив, що витрачає понад 75% загальних витрат домогосподарства на продукти харчування. Загалом у країні цей показник становив близько 14%.

У середньому на національному рівні близько 57% опитаних домогосподарств прийняли негативні механізми виживання, витрачаючи заощадження та позичаючи гроші, продаючи виробничі активи, скорочуючи витрати на охорону здоров’я або скорочуючи витрати на добрива, пестициди, корми для тварин та ветеринарну допомогу.

Основні труднощі, які очікуються в найближчі кілька місяців з точки зору сільськогосподарського виробництва як для рослинництва, так і для тваринництва, – це низькі вигоди від продажу продукції, обмежений доступ до добрив чи пестицидів, палива чи електроенергії для харчування обладнання та кормів для тварин.

Так само сільські домогосподарства назвали доступ до насіння, добрив і кормів для тварин однією зі своїх найбільших потреб. У кормах найбільшу потребу мають тваринники у Чернівецькій, Донецькій, Сумській, Вінницькій, Закарпатській та Запорізькій областях.

«Оскільки війна триває, ситуація, ймовірно, ще більше погіршиться. У поєднанні із зимовим сезоном та можливістю подальшого внутрішнього переміщення у сільських районах можливості виживання сільського населення, ймовірно, поступово погіршаться. Вкрай важливо захистити ці домогосподарства від подальшого погіршення їхнього виробничого потенціалу, який є основою їхньої стійкості», – йдеться у повідомленні ФАО.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: