ГОЛОВНЕ

Через коронавірус винороби Криму на межі розорення

18.04.2020 19:09
unnamed

Пандемія коронавірусу стала випробуванням для всіх галузей світової економіки. Не стало винятком й виноробство, яке для деяких регіонів на пострадянському просторі є основним сегментом сільського господарства. У окупованому Росією Криму виробництво опинилися на межі банкрутства. Багато підприємств готуються скоротити значну частину співробітників. Навіть якщо обмеження, пов’язані з карантином, будуть зняті до літа, криза, швидше за все, залишить їх без туристичного сезону. Журналісти Настоящего Времени проаналізували ситуацію в Криму, пише agronews.ua.

Однак, опція продажу вина через Інтернет доступна не у всіх в виноробних регіонах пострадянського простору. Так, російське законодавство про регулювання обігу алкогольної продукції (закон № 171-ФЗ – авт.) забороняє онлайн-торгівлю вином, в тому числі і на території анексованого Криму. Обмеження було прийняте в 2007 році і, незважаючи на численні ініціативи деяких державних відомств, як і раніше залишається в силі.

«Я вважаю, що в поточних умовах було б правильним з боку держави підтримати російських виробників вина і дозволити онлайн-торгівлю хоча б для них, але боюся, що на такі тонкі настройки керівництво нашої країни не здатне», – нарікає севастопольський винороб, засновник авторського виноробного господарства «Uppa Winery» Павло Швець.

Виноградники кримської компанії «Alma Valley»
Виноградники кримської компанії «Alma Valley»

Станом на 17 квітня на території Кримського півострова зареєстровані 40 випадків зараження коронавірусом. З 2 квітня в регіоні діє карантинний режим: закриті точки громадського харчування, рух пасажирського міжміського транспорту заборонено. На Кримському мосту, а також на в’їзді в Севастополь стоять мобільні пости ДАІ, переміщення громадян на особистому автотранспорті також обмежене. Така ситуація, за попередніми оцінками, триватиме до кінця місяця.

Ці заходи серйозно вплинули на можливість реалізації вина преміум-класу, яке виробляють місцеві авторські виноробні. Раніше продаж продукції цього сегмента галузі здійснювався в винних барах і ресторанах, готелях або спеціалізованих магазинах. Криза спровокувала закриття цих «вікон», в результаті і без того невеликі господарства «змушені ще сильніше стискатися», говорить Павло Швець.

«Ми вже скоротили свої витрати на 85%. Деяких людей відправили у відпустку за свій рахунок, іншим втричі скоротили зарплату», – уточнює винороб.

Авторське виноробство почало розвиватися в Криму лише кілька років тому. Вже після анексії півострова в 2014 році на території Севастополя і його околиць було засновано кілька невеликих господарств. При цьому сам термін авторського вина як і раніше залишається чужим російському законодавству, і для таких компаній місцеві наглядові органи виставляють ті ж самі умови, які застосовуються до великих гравців на алкогольному ринку країни.

Після того як Росія анексувала Крим. продукція кримських виноробів теж потрапила під санкції США та країн Європейського союзу. У зв’язку з цим кримські винзаводи втратили можливість експортувати свою продукцію. Кримські вина знімають зі стендів міжнародних виставок та фестивалів, крім того, галузь час від часу стрясають проблеми з поставками різних товарів, необхідних для нормальної роботи підприємств.

Той невеликий експорт, який здійснювався деякими великими кримськими виробниками вина в деякі країни Азії, припинився через пандемію коронавірусу. Була також припинена робота заводів з виробництва пляшок в південних регіонах Росії та припинено імпорт винної пробки. Це неповний список проблем, з якими зіткнулися або в найближчій перспективі зіткнуться кримські винороби, говорить Настоящему Времени генеральний директор компанії «Alma Valley» Сергій Лебедєв.

Виноградники під Алуштою. Анексований Росією Крим. Лютий 2020 року
Виноградники під Алуштою. Анексований Росією Крим. Лютий 2020 року

Проте на початку квітня, після оголошення режиму загальної самоізоляції, деякі компанії зафіксували певне зростання продажів. Це стосується тих виробників, які мають можливість реалізовувати товар через ритейлерів.

Люди продовжують ходити в магазини і, оскільки знаходяться вдома, стали купувати більше. У той же час орієнтуватися на це зростання не можна, вважає Лебедєв, оскільки ці показники – тимчасові.

Специфіка кримської виноробної галузі полягає в тому, що великі обсяги продукції реалізуються саме в межах півострова. Пікові продажі припадають на курортний сезон, який в цьому році може бути вкрай слабким.

«Хтось втратив роботу, і у нього не буде грошей, щоб їхати відпочивати, інші пішли у відпустку зараз і не зможуть кинути роботу влітку, треті просто побояться кудись їхати в цьому році. Тому зараз є ризик, що високого сезону не буде зовсім», – нарікає Лебедєв.

Якщо пандемія затягнеться і обмежувальні заходи в Криму будуть продовжені, компанії будуть змушені продовжувати скорочувати витрати та звільняти співробітників, що залишилися, вважають опитані експерти.

«Врешті-решт, – каже Павло Швець. – Я сам сяду за кермо і буду працювати на тракторі».


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: