НОВИНИ

Через карантин тонни квітів опиняються на смітнику

21.04.2020 13:32
https://agronews.ua/

Сотні тонн квітів – на смітнику через карантин. Цей бізнес – серед тих, які чи не найбільше страждають під час карантину. Усі квіткові крамниці зачинені, попиту теж немає. Чи виживе після кризи квітковий бізнес у Львові дізнавалася кореспондентка “5 каналу” Марта Шикула. Пише agronews.ua з посиланням на 5 канал.

Вирощування квітів для Романа Танчука – сімейна справа, якою родина займається понад 10 років. У теплицях за містом на двох гектарах землі вирощують 13 видів троянд.

У теплицях троянди ростуть цілий рік. Всередині підтримується потрібна температура та вологість, за кожним кущем ретельно доглядають. Але троянди, які розквітнуть найближчим часом, не прикрасять свято, а опиняться на смітнику.

Через украй обмежений термін зберігання і відсутність ринку збуту у перші тижні карантину підприємець вивіз на звалище щонайменше 200 тис. троянд. Тепер ледве стримує емоції, але зупиняти бізнес не збирається.

“Звичайно, ми не можемо зупинити підприємство, тому що потім, якщо його зупинити зовсім, його відновлення буде коштувати набагато більше ніж підтримувати, щоб воно працювало на мінімумі. Є процеси, які ми зупинити не можемо, це боротьба зі шкідниками, підмивання, живлення, формування”, – каже Роман Танчук, підприємець.

Квіти не є товаром першої необхідності, тож, усі квіткові крамниці від початку карантину зачинені. Нині підприємство ледве виживає за рахунок поодиноких клієнтів та експорту.

“5% ми продаємо туди, а 95% спало”, – каже Роман Танчук, власник квіткового бізнесу.

Чергову партію квітів пані Лілія привезла у свою невеличку крамницю ще у переддень карантину. Після того як магазин закрився, роздала квіти друзям та віднесла до церкві, решту – викинула на смітник.

“Відновити і запустити по новій – це пройде не 1 місяць, щоб налагодити і поставки, і цю систему, яка в нас працювала на замовлення по Інтернету. Якщо не буде підтримки уряду, дотації і лояльності до того бізнесу, то буде кризовий період”, – говорить Лілія Князевич, власниця квіткового магазину.

Підприємиця скаржиться – попри те, що заробітку немає, податки та орендну плату ніхто не скасовував.

“Я думаю, що зараз буде переформатування на вітчизняного виробника. Буде просто більше квітки української, менше голландської, оскільки вона буде дуже дорогою. Вони зараз мають збитки в районі 50%, тому що те, що вони мали реалізовувати, вони викидають”, – каже Лілія Князевич власниця квіткового магазину.

Скільки потрібно часу, щоб квітковий бізнес оговтався, залежить від тривалості карантину. Коли підприємці порахують збитки, вирішать чи вистачить грошей на продовження бізнесу.

Нагадаємо, що через карантин фермери втратили ринок збуту для тепличних овочів.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: