За період карантину продажі свіжих грибів впали приблизно на 30-40%, сушених – до 50%.Про це повідомляє AgroPortal , пише agronews.ua.
«Зараз деякі замовлення відновлюються. Один з клієнтів замовив у нас велику партію на 17 червня, ще один чекає продукцію наступного тижня. Знадобиться певний час, щоб ринок ожив», – розповів в ефірі «брейншторм марафону» генеральний директор ПП «СтарМакс» Микола Іващук.
Так як багато покупців відмовилися від замовлень, підприємство почало активно сушити печериці.
«Насушити багато, склад забитий. Зараз у нас приблизно на 400 тис. грн готової продукції», – розповідає Іващук.
Вирощування грибів – це динамічний бізнес, де щотижня треба грузиться сировиною, швидко збувати готову продукцію. Тому в сушці він бачить величезну перспективу. Особливо це напрям почав розвиватися на Буковині після того, як закрився збут в Росію.
У планах «СтарМакс» – перехід на інтенсивне вирощування.
«Ми отримали кредит від інвестфонду FinStream, і протягом кварталу хочемо подвоїти свої обсяги. До цих пір за квартал отримували 50-100 тис. грн негативного балансу. Перший квартал цього року ми закрили зі збитками всього 2 тис. грн. Не будь карантину, вийшли б і в прибуток», – говорить Іващук.
Важливу роль в цьому процесі зіграла переорієнтація збуту. «СтарМакс» з недавніх пір почав роздрібні продажі і торгує з оптовими клієнтами. Від співпраці з мережами відмовилися, тому що довго доводиться чекати розрахунки.
«Дебетове сальдо по мережах доходило до 200-300 тис. грн. При цьому центральні офіси знаходяться в столиці, тому достукатися і знайти відповідального менеджера дуже важко», – зазначив Іващук.
ПП «СтарМакс» спеціалізується на вирощуванні, сушінні, консервації, експорті грибі і виробництва продукції на їх основі. Місячна потужність з виробництва свіжих грибів становить 15-16 тонн. Підприємство розташоване в Чернівецькій області, працює на ринку 7 років.