НОВИНИ

Через недостатність елеваторів фермери відмовляються від зернових культур

12.10.2019 12:09
елеватор-у-полі

Перспективи України на світовому зерновому ринку залежать від достатньої кількості нових зберігальних потужностей. Президент УЗА Микола Горбачьов заявив, що агросектор сьогодні потребує 300–400 нових елеваторів і розповів, чим загрожує країні зволікання з їх будівництвом. Про це повідомляє НВ Бізнес.

Виробляючи зернові та олійні культури в загальному обсязі 92 млн т, Україна має потужності для їх зберігання лише на 40 млн т, і це при тому, що 70% елеваторних комплексів застаріли морально і фізично, а також дуже нерівномірно розміщені на території країни.

За словами Миколи Горбачьова, в окремих регіонах фермери вже сьогодні відмовляються від виробництва зернових та олійних через те, що поблизу немає сучасного елеватора та залізничних маршрутних станцій.

Президент Української зернової асоціації аргументує, чому проблема браку потужностей зберігання є вкрай важливою не лише для аграріїв, а для всієї країни.

«На сьогодні в Україні споживається не більше 30−40 млн тонн зернових та олійних культур з 92 млн тонн зібраних», – пояснює Микола Горбачьов.

З огляду на це нарощувати виробництво зернових та олійних можна тільки з перспективою зростання експорту цієї продукції з України. Водночас можливість вирощувати ці культури та гарантія реалізації вирощеного врожаю залежать від наявності сучасних елеваторів.

«Без експорту Україну чекатиме проблема перевиробництва зернових через невеликий внутрішній ринок, падіння цін і доходів, а згодом і згортання виробництва зернових», – наголошує президент УЗА.

Які перспективи відкриває будівництво нових елеваторів?

-Сучасні елеватори забезпечують можливість зберігання та реалізації збіжжя за найвигідніших умов.

-Інвестиції в будівництво нових елеваторів – це вигідний бізнес.

-Нові елеватори дають поштовх розвитку економіки регіону (розвиток місцевої транспортної та соціальної інфраструктури, створення нових робочих місць).


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: