ПУБЛІКАЦІЇ

Час виборів та повернення боргів: чи піднесе 2019 рік свиню аграріям України

03.01.2019 11:20

Щойно наступив новий 2019 рік, який обіцяє буди не простим для України.  Через заплановані вибори президента і парламенту, а також необхідність здійснення значних виплат за зовнішніми кредитами країна може зіштовхнутись з політичною та економічною нестабільністю.

Про те, чого українським аграріям очікувати від Нового року, який за китайським календарем є роком Свині, у публікації Agronews.

Фактор виборів

Більшість опитаних нами експертів та учасників ринку пов’язують основні виклики для аграрного сектору у новому році саме з виборами. Зокрема, вони зазначили, що до завершення виборів важко розраховувати на проведення системних реформ в аграрній сфері.

При цьому, на думку заступника директора ProAgro Group Марії Колесник в умовах передвиборних кампаній збільшується ризик прийняття популістських законопроектів.

«Перший і найбільший виклик для аграрної газелі – це вибори. Є загроза прийняття популіських та шкідливих для галузі рішень і навпаки неприйняття потрібних», – зазначила експерт в коментарі Agronews.

Голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський вважає, що у зв’язку з проведенням виборів у новому році аграріям не варто очікувати нічого хорошого.

«У 2018 році було вижити дуже тяжко. А новий рік – це рік виборів. Це взагалі з нас будуть видавлюватиме всі соки, тому що те, що зараз робиться це дуже гарно зроблено для того, щоб не було інфляції. Таким чином вирішили виїхати на сільському господарстві», – зазначив Гайворонський.

Він пожалівся на дуже складні умови ведення аграрного бізнесу. «У 2018 році – ми зібрали врожай, а ціни залишились трьохрічної давнини, ледь не менше ніж у минулому році. Як на зернові так і на олійні. А на мінеральні добрива ціни вищі десь на 30-40%, на дизпаливо вдвічі. Тобто ситуація не дуже сприятлива для розвитку аграрного сектору», – зазначив фермер.

За його словами, через дуже високі відсоткові ставки – 21% фермери не мають змоги брати кредити в банках. Крім цього, за словами Гайворонського, фермери «не відчувають ніякої підтримки з боку держави.

«Підтримки абсолютно нема ніякої. НДС нам ввели і вимивають з аграрного сектора ще 20%. А ми ж працюємо сезонно, у нас прибутки один раз на рік. Зібрали врожай, заплатили НДС, податки, людям зарплату, за землю заплатили і нам ще рік треба жити якось. Утримувати колектив, зарплату платити. Це неможливо в даній ситуації. Тому я бачу тенденція пішла і багато уже пішло оголошень на продаж і агрохолдингів, фермерських господарств», – сказав він.

Логістичні труднощі

Другою найбільшою проблемою для АПК у 2019 році може стати проблема з логістикою.

Як відомо, минулий 2018 рік показав дуже багато проблем на українській залізниці, яка є основним шляхом відправки українських зернових на експорт. На думку єкспертів, у новому році проблеми можуть продовжитись.

Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький зазначив, що основний ризик щодо логістик полягає в комплексності проблеми.

«Як показав цей рік – проблема полягає не лише у вагонах-зерновозах. Проблема комплексна: і в потужностях для зберігання, методах транспортування, як за допомогою ПАТ «Укрзалізниця», так і автомобільних доріг та їх якості та обмеження, багато є недосконалостей у портовій інфраструктурі, операційна ефективність якої залишається низькою, незважаючи на всі інвестиції. Цього року були моменти, що збій був саме через довгий час вивантаження чи опрацювання вагонів-зерновозів в порту», – зазначив експерт.

На думку президента Української зернової асоціації Миколи Горбачьова основний виклик, який у 2018 році стояв перед експортерами зерна – це логістика. На його думку підстав говорити про вирішення проблеми у 2019 році на сьогодні нема.

Горбачьов зазначив, що 95% українського експортного зерна транспортується через порти Чорного моря, 70% цього зерна доставляється у порти залізницею.
Він зазначив, що найслабше місце в українській інфраструктурі – це переміщення зерна від внутрішніх елеваторів до портів. Так, всі українські елеватори, якщо туди поставити вагони, можуть щодоби легко вантажити близько 700 тисяч тон зерна. Разом з тим залізниця не дає можливості перевезти більше ніж 117 тисяч тонн.

«Прориву у цьому питанні у наступному сезоні ми не очікуємо. Головна проблема, яку ми бачимо, – це локомотивна тяга. Тому закон, який зараз розробляється про залізничний транспорт, передбачає відкриття для приватних операторів локомотивної тяги. На нашу думку, – це єдиний спосіб, який дозволить вирішити проблему в перспективі одного-двох років. Все решта, що б не було запропоновано, не здатне вирішити цю проблему. Тому що вартість локомотивів висока, і навряд чи «Укрзалізниця» купить їх», – повідомив Горбачьов.

Перебої з поставками добрив

Експерти вважають, що ще одним викликом наступного року є невирішеність питання з ринком мінеральних добрив.

Протягом 2018 року ринок мінеральних добрив в України лихоманило. Як стверджують у Всеукраїнській аграрній раді (ВАР) недальновидна політика уряду в питанні імпорту добрив призвела до суттєвого підняття цін на них в Україні.

За даними асоціації, ситуація загострилась у грудні 2019 року, коли «під виглядом боротьби з контрабандою добрив із РФ митниця заблокувала майже весь імпорт добрив, який потрапляє в України з інших країн».

У ВАР зазначили, що ще до початку «блокади» через перебої з поставками добрив Україна вже скоротила на 35% споживання добрив калійно-фосфатної групи. І це толі, коли скорочення внесення добрив ставить під загрозу врожай.

За словами генерального директора УКАБ Тараса Висоцького питання з імпортом добрив залишається не вирішеним.

«Системних рішень вирішення цього питання наразі немає. А значне внесення мінеральних добрив, або купівля за завищеними цінами – вплине на кінцеву економіку виробництва. Немає системної роботи з постачання імпорту, та залишаються невирішеними питання внутрішнього виробництва», – зазначив він.

Ризик фінансової нестабільності

У 2019 році Україна повинна виплатити за зовнішніми боргами 5,9 млрд долларів, що є досить значною сумою для державного бюджету.

У разі виникнення складнощів з виплатами країна може зіштовхнутись із фінансово-економічною нестабільністю, яка б негативно вплинула на АПК, як і на інші сектори економіки.

Однак прийняте напередодні Нового року рішення МВФ про погодження нової програми кредитування України на 3,9 млрд доларів, а також ухвалення рішення про виділення першого траншу на 1,4 млрд доларів дає надію, що українському уряду разом з Національним банком вдасться утримати ситуацію під контролем.

«Ми знаємо про те, що 2019 рік дуже великий за зовнішніми виплатами і економіка країни може зіштовхнутись з певними складностями. Разом із тим ті рішення, які приймає уряд для отримання фінансування на наступний рік, матимуть певні результати і сподіваюся дозволять утримати ситуацію», – зазначив Горбачьов.

Він додав, що АПК і саме вже дано забезпечує значну долю українського експорт, а у 2018 року цей показник має ще збільшитись за рахунок гарного врожаю. Уже зі свого боку дасть додаткові валютні надходження до країни і сприятиме стабілізації макроекономічної ситуації.

З надією на гарну погоду

Традиційним для всіх років ризиком для агробізнесу є питання погоди. У минулому році вона була двоякою – несприятливою для ранніх зернових, та дуже сприятливою для пізніх, що забезпечило рекордний врожай в Україні, який перевищив 70 млн тонн.

Довготермінові прогнози погоди давати складно. Однак як зазначили в Мінагрополітики результати осінньої посівної кампанії озимих культур дають надію на гарний врожай наступного року.

«Ми сподіваємось, що погода буде нас радувати. Стан посівів гарний, 90% з них знаходяться у задовільному стані. Посіяли більше ніж торік», – заспокоїв в.о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: