ВАЖЛИВО

Громади мають отримати 90% від продажу земель постійного користування, – Слободяник

16.12.2021 09:35
unnamed

Бюджетний комітет Верховної Ради підтримав правку про розподіл коштів від продажу земель постійного користування фермерам. Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнського Конгресу Фермерів, пише agronews.ua.

90% коштів від продажу земель, наданих у постійне користування фермерам, буде зараховуватись до місцевих бюджетів і 10% – в державний. Бюджетний комітет  Верховної Ради підтримав відповідну правку до Бюджетного кодексу.

Після відкриття ринку землі фермери не могли викупити земельні ділянки, надані в постійне користування фермерам. У громад був відсутній  відповідний ДК на такі ділянки. Це було повʼязано серед іншого з ініціативою певних «управлінців»,  щоб суми від продажу земель постійного користування фермерами зараховувались наступним чином: 30% –  в місцевий бюджет, а 70% – в державний. 

Відсутність такого розподілу робило технічно неможливим зараховувати кошти від продажу земельних ділянок, наданих у постійне користування фермерам.

«До того ж у громад не було ніякої мотивації такі землі продавати, якщо левова частка йшла «на гору». На сьогоднішньому засіданні бюджетного комітету нарешті підняли це питання, на якому  Всеукраїнська асоціація громад  та Всеукраїнський Конгрес Фермерів наголошували останні кілька тижнів», – повідомив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник

Питання про продаж земельних ділянок, наданих у постійне користування фермерам Всеукраїнська асоціація громад і Всеукраїнський Конгрес Фермерів піднімали останні тижні.

Про нього йшлося і під час форуму місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад», і в відповідному листі до міністерства агрополітики. Форум можна переглянути на YouTube-каналі ПроLand за посиланням.

«Нині бюджетний комітет підтримав правку до Бюджетного кодексу, щоб розподіл коштів від продажу був 90% на користь громад, 10% в державний бюджет. Сподіваємось, що тепер правку проголосують в залі і нарешті  громади отримають свої гроші, а  фермерам – стануть повноцінними господарями своєї землі», — наголосив Іван Слободяник.

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: