НОВИНИ

Бур’ян ріпаку не товариш

29.08.2022 09:10
фото1

Незважаючи на війну, ріпак лишається перспективною та економічно вигідною культурою для вирощування. В тому числі й на сировину для біопалива, що є досить актуальним в умовах відмови ряду країн від російських нафти, газу та вугілля. Тож його сівба наразі активно проходить у всіх регіонах вирощування, пише  agronews.ua.

Та щоб культура змогла повною мірою реалізувати свій генетичний потенціал врожайності, потрібно забезпечити їй сприятливі умови для росту та розвитку, особливо – на початкових етапах вегетації. І для цього необхідно подбати не лише про її захист від хвороб і шкідників, але й про безконкурентний простір з боку сегетальної рослинності.

Чим загрожує осіння забур’яненість?

Осіння забур’яненість наносить посівам ріпака озимого непоправну шкоду. По-перше, бур’янова рослинність конкурує з культурою за світло, простір, вологу та елементи живлення, стаючи на заваді її оптимальному росту та розвитку. По-друге, забур’яненість у цей період призводить до надмірного «витягування» рослин і винесення кореневої шийки над поверхнею ґрунту та гіршого розвитку кореневої системи, що негативно впливає на зимостійкість і в подальшому може спричинити вимерзання. Нарешті, бур’яни є кормовою базою для численних шкідників, а також резерватором низки небезпечних хвороб, що створює додаткову загрозу посівам.

В підсумку ці прямі та опосередковані фактори можуть призвести до втрати врожайності в обсязі від 10% і навіть до понад 30%. Тому приділити належну увагу контролю осінньої забур’яненості посівів ріпака озимого – означає забезпечити рослинам сприятливі умови для повноцінного розвитку та перезимівлі і, як наслідок, створити необхідні передумови для максимальної реалізації їх потенціалу продуктивності.

Важливість післясходового захисту

Оскільки найкращий підхід – комплексний, окрім ґрунтового гербіцидного захисту, фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують аграріям в умовах осені агросезону – 2022 неодмінно запланувати обробки посівів післясходовими гербіцидами. Цей крок дозволить максимально проконтролювати «бур’янових конкурентів», оскільки в цей період буде можливість чітко визначити чисельність і видовий склад бур’янів, підібрати відповідні гербіциди, які їх оптимально проконтролюють, і внести ті у відповідну фазу росту як бур’янів, так і культури.

Крім того, варто зважати, що гербіциди, що застосовуються в осінній період, мають бути спрямовані на контроль, насамперед, багаторічних бур’янів, які функціонують в агрофітоценозах не один рік, а також зимуючих видів, сходи яких з’являються восени і зимують під снігом, а навесні поновлюють вегетацію і конкурують з культурою за елементи живлення та вологу.

Засмічення злаковими бур’янами

Ріпак озимий досить сильно потерпає від забур’яненості злаковими видами бур’янів, зокрема й падалицею зернових колосових культур, які є основним попередником ріпака у сівозміні.

Надійно вирішити проблему з однорічними та багаторічними злаковими видами бур’янів, в тому числі із падалицею зернових культур, у посівах ріпака озимого допоможе системний гербіцид Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил, 125 г/л.). Його діюча речовина є інгібітором ферменту ацетил-КоА-карбоксилази. Цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран і є необхідними для клітинного росту, внаслідок чого бур’яни гинуть. При цьому гербіцид має не має післядії на наступні культури в сівозміні.

Ефективним рішенням проти однорічних і багаторічних злакових бур’янів також стане гербіцид Селеніт Макс (клетодим, 240 г/л). Клетодим у його складі поглинається через листя і транслокується флоемою до точок росту, спричиняючи знищення як надземної частини, так і кореневої системи бур’янів. Завдяки вдосконаленій формуляції препарат надійно утримується на поверхні рослин і добре поглинається бур’янами.

Селеніт Макс може застосовуватись у посівах ріпака озимого незалежно від фази росту культури, до початку цвітіння. При дотриманні регламентів застосування гербіцид проявляє високу толерантність до культурних рослин і не впливає на їх розвиток.

«М’який» до культури – нещадний до бур’янів

Крім того, в пошуках оптимального рішення для подолання «злакової проблеми» доцільно звернути увагу на розробку UKRAVIT SCIENCE PARK 2021 року системний гербіцид Кельт (флуазифоп-п-бутил, 150 г/л). Діюча речовина гербіциду швидко поглинається поверхнею листя, гідролізується до вільної кислоти (флуазифоп-п) і транслокується ксилемою та флоемою, накопичуючись у кореневищах та столонах багаторічних бур’янів і меристемах злаків. Вона є інгібітором ферменту ацетил-КоА карбоксилази – ензиму, що каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран і є необхідними для клітинного росту. Тому протягом кількох годин припиняється ріст бур’янів, відбувається поступове знебарвлення нових листків, і через 2-3 тижні вони повністю всихають і гинуть.

Кельт забезпечує повноцінне знищення широкого спектра однорічних і багаторічних злакових видів бур’янів, а також падалиці зернових та кукурудзи. При цьому він не спричиняє жодної фітотоксичності, в тому числі опіків листового апарату, після обприскування та є найбільш «м’яким» гербіцидом для застосування у дводольних культурах. Гербіцид застосовується в широкому діапазоні фаз розвитку рослин ріпака, тож строки обробки можливо коригувати. Ще однією значною перевагою препарату є те, що він не має післядії на наступні культури у сівозміні, тож ви можете не турбуватися щодо цього питання, плануючи наступну посівну кампанію.

Засмічення дводольними бур’янами

Не менш шкодочинним для ріпака озимого є засмічення дводольними бур’янами. Недостатньо інтенсивний або несвоєчасний контроль таких видів, як осоти, лобода, підмаренник чіпкий, ромашка, волошки та інших із року в рік коштує аграріям України значної частки врожайності.

Щоб нівелювати цю проблему та уникнути непродуктивних втрат, фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують застосувати високоефективний післясходовий гербіцид Нарапс (клопіралід, 267 г/л + піклорам, 67 г/л). Системні діючі речовини в його складі проникають через листя і корені бур’янів, швидко мігрують до точок росту, зокрема, в корені та кореневища, що дозволяє контролювати коренепаросткові бур’яни.

Гербіцид забезпечує контроль широкого спектра поширених дводольних бур’янів, що засмічують посіви ріпака, а також повноцінне знищення осотів, підмаренника чіпкого у фазі 3-5 кілець, падалиці соняшника тощо. При цьому він є толерантним до рослин ріпака озимого. Важливою перевагою є й широке «технологічне вікно» застосування гербіциду, що дозволяє провести обробку в гнучкі терміни.

А для контролю капустяних видів бур’янів у посівах ріпака озимого в осінній період до гербіциду Нарапс необхідно додавати бакового «партнера», який включає ці види у свій спектр дії, оскільки у спектр активності клопіраліду та піклораму вони не входять.

Особливості обробок

Насамкінець, щоб гербіцидні обробки забезпечили ефективність на рівні 100%, фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують дотримуватись декількох простих правил, а саме: обирати препарати з огляду на тип забур’яненості, враховувати фази росту культури та самих бур’янів (для останніх обирати максимально чутливі фази: однорічні дводольні – сім’ядолі-4листки, осот – фаза «розетки», однорічні злакові – 2-4 листки, багаторічні злакові – за висоти 10-15 см), уникати обробок, коли ріпак або бур’яни перебувають у стресовому стані, віддавати перевагу максимально толерантним до культурних рослин гербіцидам, приділяти увагу якості води для робочих розчинів. Так ви позбудетеся небажаної рослинності в посівах ріпака озимого і забезпечите йому сприятливі умови для росту та розвитку.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: